Ekonomist: Zgrade se griju, prozori su otvoreni. Vozimo se kao da smo u Kataru

Autor: Poslovni.hr , 21. veljača 2024. u 12:19
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Ekonomskih razloga za produljenje mjera, tvrdi, nema.

Andrej Plenković hvali se da je Hrvatska najbolja po gospodarskom rastu u Europskoj uniji, ali istovremeno najavljuje nastavak antikriznih mjera. Subvencije za cijenu plina i struje istječu 1. travnja i izgledno je da će ih vlada produžiti, a po svemu sudeći neće ukinuti ni mjeru zamrzavanja cijena 30 namirnica.

“Činjenica je da se cijena od 59 eura za megavat sat nije mijenjala sada možda i deset godina, i apsolutno je ispod tržišne cijene. Ali evo, pogledat ćemo, vidjet ćemo. Kao što je predsjednik vlade obećao građanima, ostat će ista cijena plina. Jasno da ovaj dio koji Ministarstvo financija odrađuje oko nižeg poreza na plin, drvo, pelete – da to ide dalje. Smatramo da je to dobra zaokružena mjera za očuvanje standarda i smanjenje inflacije”, kaže Ivo Milatić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva.

Novotny: Nema ekonomskih razloga za produljenje mjera

Upravo suprotno, tvrdi ekonomski analitičar Damir Novotny. Vlada, smatra, potiče štetne navike potrošača.

“Ovdje govorimo o razbacivanju energije, zgrade se griju, prozori su otvoreni. Vozimo se kao da smo u Kataru, da je gorivo jeftino, a nije. Potičući takav način ponašanja potrošača zapravo ih odvodimo od tržišnog načina funkcioniranja i time zapravo zaustavljamo ekonomski razvoj”, govori Novotny za N1.

Ekonomskih razloga za produljenje mjera, tvrdi, nema.

“Makroekonomski podaci pokazuju da Hrvatska nije u krizi, upravo suprotno, ostvaruje se rast BDP-a među najvišima u eurozoni. Razloga za državnu intervenciju iz ekonomskog pogleda nema, to može biti samo politički pogled da se kaže: ‘Ajmo sad nešto raditi da dobijemo glasove.’ To je politička stvar”, kaže.

Državni tajnik Milatić tvrdi kako stvar nije u politici i najavljuje da će, osim u cijenu struje i plina, vlada dalje intervenirati i u cijenu goriva te da će smrznute cijene namirnica dočekati ljeto.

Komentari (3)
Pogledajte sve

nekad toga nije bilo

i u Parku.. marš u stribor štetočino

kafa u Mimicama je apsolutno prejeftina

New Report

Close