Hrvatski učenici će zdravije jesti: Eko hrana u školama i 100 zelenih autobusa

Autor: Dario Topić/VL , 10. siječanj 2024. u 12:12
Foto: DAMIR SPEHAR/PIXSELL

U pilot-projektu Zelene javne nabave sudjeluje 31 osnovna škola i Grad mladih, a pilot traje tri godine te će obuhvatiti oko 15 tisuća učenika.

Zagreb postaje prvi grad u Hrvatskoj koji uvodi sustav nabave ekološke hrane u javne ustanove, pohvalio se na prvoj ovogodišnjoj redovnoj konferenciji za novinare gradonačelnik Tomislav Tomašević.

U pilot-projektu Zelene javne nabave sudjeluje 31 osnovna škola i Grad mladih, a pilot traje tri godine te će obuhvatiti oko 15 tisuća učenika. Natječaj je otvoren i traje do 29. siječnja, a prednost će imati dobavljači i proizvođači iz zagrebačkog prstena ne bi li se na taj način dodatno potaknula lokalna zajednica.

“Imamo i niz aktivnosti, edukacija kuharica i kuhara, osoblja, djece roditelja… za prihvaćanje tih projekta. Želimo učiti od dobrih primjera drugih zemalja”, istaknula je predsjednica radne skupine Sonja Karoglan Todorović na predstavljanju projekta u OŠ Voltino.

U školi, dodaje, 30 godina nije bilo odgovarajuće kuhinje za pripremu toplih obroka. “Uložili smo oko 520 tisuća eura u rekonstrukciju kuhinje i sanitarnih čvorova kako bi se moglo osigurati više od 1000 toplih obroka dnevno koliko ih se ovdje pripremi”, dodao je Tomašević i ponovio kako je proračun za investicijsko ulaganje u škole učetverostručen u odnosu na ranije godine.

Komentirao je Tomašević i temu o kojoj je pisao Večernji list te potvrdio da ZET nakon rabljenih tramvaja u prvoj polovini 2024. za šest milijuna eura nabavlja tridesetak polovnih autobusa. “Ključni će uvjet biti kilometraža autobusa, a uz rabljene kupujemo i 100 novih na struju ili vodik, to je povijesni korak jer označava početak dekarbonizacije javnog prijevoza”, kazao je zagrebački gradonačelnik. 

Komentirajte prvi

New Report

Close