EK: Raspoloženje u hrvatskom gospodarstvu nepromijenjeno

Autor: Poslovni dnevnik , 30. srpanj 2023. u 22:00
Val optimizma u građevinskom sektoru bio je protuteža pogoršanju u uslužnom sektoru i među potrošačima/I. Čagalj/PIXSELL

Potrošači znatno lošije ocjenjuju opću ekonomsku situaciju unazad 12 mjeseci.

Raspoloženje u hrvatskom gospodarstvu bilo je gotovo nepromijenjeno u srpnju budući da je val optimizma u građevinskom sektoru bio protuteža pogoršanju u uslužnom sektoru i među potrošačima, pokazalo je istraživanje Europske komisije.

Indeks ekonomske klime (ESI) u Hrvatskoj pao je u srpnju za 0,2 boda u odnosu na lipanj, na 105,2 boda, pokazuje izvješće EK-a. Najviše se pogoršalo raspoloženje među potrošačima i u uslužnom sektoru, za 2,2 odnosno 2,1 boda.

Potrošači znatno lošije ocjenjuju opću ekonomsku situaciju unazad 12 mjeseci. Pogoršana su i njihova očekivanja o stanju u idućih 12 mjeseci, i procjene o financijskoj situaciji kućanstava.

Uslužni sektor pak daleko slabije ocjenjuje poslovanje unatrag tri mjeseca, ali očekuje snažniju potražnju u iduća tri mjeseca, na vrhuncu turističke sezone. Blago je pak pogoršano raspoloženje u industriji, iskazano u rastu indeksa za 0,8 bodova.

Snažan val optimizma zabilježen je pak u građevinskom sektoru, uz rast indeksa za 5,7 bodova, koji odražava znatno povoljniju ocjenu trenda aktivnosti u usporedbi s prethodnim mjesecima i poboljšana očekivanja cijena.

Poboljšano je i raspoloženje u maloprodaji, čiji je indeks porastao za 2,4 boda u odnosu na lipanj. Poslovni čelnici očekuju da će znatno više zapošljavati u idućim mjesecima.

Komentirajte prvi

New Report

Close