EK odobrio projekt za pripremu financijskog instrumenta

Autor: Lucija Špiljak , 25. siječanj 2021. u 13:48
Od 15. do 21. veljače održava se Svjetski kongres WBAF/Shutterstock

WBAF ured za Hrvatsku u povodu 2. godišnjice osnivanja omogućio je predstavljanje 23 projekta u ranoj fazi razvoja iz JI Europe na ovogodišnjem kongresu.

U okviru Svjetskog kongresa poslovnih anđela (WBAF), koji se održava od 15. do 21. veljače ove godine na Global Fundraising Stageu u virtualnom auditoriju WBAF poslovne škole na internetskoj stranici www.wbaforum.org, predstavit će se pet hrvatskih startupova čija su rješenja vezana uz IT i zdravstveni sektor, te kulturne i kreativne industrije.

Detalje o događaju, ali i velikim i značajnim projektima u tijeku u razgovoru za Poslovni dnevnik otkrile su zamjenica ravnateljice Zagorske razvojne agencije i direktorica WBAF Helena Matuša te Visoka povjerenica WBAF-a za Hrvatsku Renata Brkić.

Global Fundraising Stage (GFRS) je međunarodna koinvesticijska platforma za investitore u projekte u ranoj fazi razvoja i u fazi rasta na kojoj će nastupiti 100 odabranih projekata, od kojih će 10 najboljih dobiti priliku za inicijaciju dubinskog snimanja za investiciju WBAF investicijskog fonda poslovnih anđela.

Osim prilike za investiciju, predstavljanje na GFRS-u otvara projektima prilike za globalno umrežavanje.

“WBAF ured za Hrvatsku u povodu 2. godišnjice osnivanja omogućio je predstavljanje 23 poslovna projekta u ranoj fazi razvoja iz regije JI Europe na ovogodišnjem kongresu. Svi timovi koji će se predstaviti prošli su u 2020. kroz akceleracijski program s naglaskom na ugrađivanje društvenog učinka u poslovanje koji je WBAF Hrvatska proveo u suradnji s EFSE (European Fund for Southeast Europe), a čime su stekli potrebnu kvalifikaciju za izravan nastup na GFRS-u.

Iz Hrvatske na kongresu predstavljamo projekte pet timova – Alavera, Grow, GetWork, Spotrack i Enamel. Preostalih 18 timova je iz regije, i to sedam iz Makedonije, šest s Kosova, tri iz BiH i dva iz Srbije”, navode Matuša i Brkić, čiji WBAF Hrvatska djeluje kao promotor inovativnih edukacijskih programa za poslovne anđele, poslovnu zajednicu i poduzetnike.

5

hrvatskih timova predstavit će se na Global Fundraising Stageu: Alavera, Grow, GetWork, Spotrack i Enamel

Ovo je četvrta godina da će startupi iz Hrvatske nastupiti na GFRS-u u okviru WBAF-a. Od 2018. kroz GFRS su prošli GrowCity, TOY2B, Identyum i e-Agrar. Identyum – hrvatski startup koji ubrzano radi na razvoju platforme za digitalni identitet – lani se kvalificirao u top 10 projekata čime je stekao pravo na ponudu za ulaganje iz WBAF-a.

“Ured WBAF Hrvatska, koji se nalazi u Poslovno tehnološkom inkubatoru Krapinsko-zagorske županije i u koji je uloženo više od 32 milijuna kuna, posluje u pravnom okviru Poduzetničkog centra Krapinsko-zagorske županije. U timu djeluju tri osobe od kojih je jedna zaposlena, a ostali u timu djelatnici su Zagorske razvojne agencije te KZŽ-a.

U svjetskoj WBAF mreži prošle smo se godine istakli angažiranom i ciljevima posvećenim timom, pripremom i provođenjem promišljenog poslovnog plana i agilnošću reagiranja na prilike koje su nam se otvarale sa svakim novim partnerstvom i svakim novim članstvom u našem poslovnom klubu”, navode.

No jedan se projekt WBAF Hrvatska posebno ističe – lani su dobili odobrenje Europske komisije za projekt Business Angels Impact Fund, kojim žele uspostaviti novi financijski instrument koji će na svako ulaganje poslovnog anđela u biznis s društvenim učinkom investirati istovjetan iznos.

Ovim projektom osigurali smo dodatne resurse i mogućnosti za razvoj poduzetnika početnika i osnaživanje poslovnih anđela te motiviranje da se odlučuju za ulaganja.

Ovih dana drugu godišnjicu ureda slavimo aktivno u zadacima i svjesni da smo postavili temelje za pravi investicijski bum u sljedećoj godini koja bi opet mogla biti dobra za prava slavlja.

Hrvatska startup scena iz godine je u godinu sve življa i postepeno se razaznaju obrisi strukturiranog poduzetničko investicijskog eko sustava”, kažu Matuša i Brkić, dodajući kako je WBAF Hrvatska unutar ovog velikog projekta okupio HUP, FEELSGOOD, KZŽ, Zagorsku razvojnu agenciju i Poduzetnički centar KZŽ u projektni konzorcij, ostvarivši bespovratnu potporu od 1,87 milijuna kuna za osmišljavanje nove ponude za financiranje poduzeća u ranim fazama rasta i razvoja.

Prvi poziv u veljači

“U 2021. se fokusiramo na oblikovanje nove financijske platforme, identifikaciju 100 startupova iz cijele Hrvatske koji se žele uključiti u treninge investicijske spremnosti te na partnerstvo s poslovnim anđelima koji će u budućnosti biti zainteresirati ulagati u poslovne projekte kroz novouspostavljeni instrument – Fond poslovnih anđela za ulaganja s društvenim učinkom (Business Angels Impact Fund)”, objašnjavaju.

Projekt je vrijedan ukupno 318.000 eura, od čega EK sufinancira 250.000, a ostalo financiraju partneri vlastitim sredstvima. Službeno je započeo lani početkom prosinca, u tijeku je početna faza svakog projekta koja je nužna da bi se aktivnosti odvijale prema planu, a to je, kažu Matuša i Brkić, postavljanje strateških ciljeva, definiranje glavnih postignuća po kvartalima koje želimo postići te strukturiranje rada.

Cijeli projekt bit će prezentiran krajem veljače kada će i objaviti prvi poziv za startupove za uključivanje u aktivnosti.

Brz rast i razvoj

“U postupku smo pripreme nabava za stručnjake – pravna i tehnička pomoć za osmišljavanje mehanizma/investicijske platforme, stručnjaka za investicijsku spremnost i edukacije poslovnih anđela. HUP je naš strukturni partner te će voditi sve aktivnosti vezane za informiranje, vidljivost i jačanje društveno-odgovorne komponente”, zaključuju Helena Matuša i Renata Brkić.

Osim što ističu važnost rizičnog kapitala radi brzog rasta i razvoja potentnih projekata, uz mentorstvo ulagača, navode i važne ranije projekte poput predakceleracijskog programa Tech Boost koji sponzorira European Fund for Southeast Europe, a u sklopu kojeg je WBAF u suradnji s estonskim akceleratorom Startup Wise Guys pomogao razvoju poduzetnika koji su počeli ostvarivati prve tržišne rezultate.

Komentirajte prvi

New Report

Close