EK neće biti blag u nadzoru restrukturiranja Uljanika

Autor: Marija Brnić , 12. veljača 2018. u 22:00
Brodogradilište ima značaj za cijelu Istru/Duško Marušić/PIXSELL

EK ocijenila da se potpore koje je 3. maj dobivao nisu usmjeravale iz riječkog škvera u pulske tvrtke.

Restrukturiranje pulskog Uljanika bit će strože nadzirano nego što je bio slučaj u procesima koji završavaju u 3. maju, Brodosplitu i Brodotrogiru. Veću kontrolu trošenja potpora, na tjednoj razini, Komisija zahtijeva u odluci o odobravanju državnog jamstva za 96 milijuna eura sanacijskog kredita Uljanikovoj tvrtki Uljanik Brodogradilište. 

Posao za Deloitte
U odluci koju potpisuje članica Margrethe Vestager navodi se da će uz službeni sustav kontrole koji je uspostavljen za navedena tri brodogradilišta, a taj posao obavljala je državna tvrtka Hrvatska brodogradnja Jadranbrod, za Uljanikovu tvrtku trebati još odabrati i revizore koji će podatke o namjenskom korištenju potpora u Uljaniku skupljati na tjednoj razini. Vlada je, inače, u svojoj odluci za jamstvo Uljaniku u siječnju predvidjela da ta kontrola bude mjesečna, a Komisija traži intenzivnije praćenje.

 

96 milijuna

eura sanacijski kredit tvrtki Uljanik Brodogradilište, za koji jamči država

Taj je posao, kako doznajemo, povjeren revizorskoj kući Deloitte, koju je temeljem odluke Vlade odabrala Uprava uz suglasnost ministarstava gospodarstva i financija.  U Bruxellesu su iz dostavljenih financijskih podataka ocijenili da Uljanik brodogradilište ne očekuje prihode u idućih šest mjeseci, te da ima značajne obveze koje dospijevaju na naplatu u tom vremenu, ponajviše u siječnju, uključujući i prema 'majci' Uljanik Grupi, koja ugovara brodove i daje ih u podugovore Uljanik Brodogradilištu.

Komisija pristaje na privremenu potporu za održavanje likvidnosti, koju Uljanik Brodogradilište mora zatvoriti u roku od šest mjeseci. Od Vlade Komisija stoga očekuje da joj kroz šest mjeseci dostavi potvrdu o zatvaranju jamstva ili programe restrukturiranja Uljanik Brodogradilišta, ali i Uljanik Grupe ili pak plan likvidacije problematične tvrtke.

Što je pomoglo
Što se odnosa s 3. majem tiče, premda se u Hrvatskoj dvojilo oko odnosa i posebice pozajmica koje je 3. maj davao Uljaniku, Komisija je zaključila da se potpore koje je u pet godina dobivao riječki škver nisu usmjeravale u Uljanik, kao i da 3. maj nije pridonio krizi Uljanika. Pozitivnoj odluci Komisije pripomogli su i podaci da je Pula i Istra dio NUTS regije Južna Hrvatska, koja ima višu stopu nezaposlenosti od prosjeka EU, a uvažen je i značaj koji Uljanik ima za gospodarstvo Istarske županije. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ako ce biti posteno krimos se moze samo prosetati. Politika daj za kunu ne prolazi. Samo cvrste pare.

New Report

Close