EK inzistira na prenamjeni djelatnosti brodogradilišta

Autor: Tanja Čorak , 03. prosinac 2008. u 22:00

Europska komisija blagonaklona prema stavovima sindikata, tvrdi Marjanović

Iznio sam stavove Sindikata metalaca Hrvatske pred peteročlanom delegacijom kabineta povjerenice Europske komisije za tržišno natjecanje Neelie Kroes i ti su naši stavovi više-manje primljeni blagonaklono, osim stava o prenamjeni djelatnosti“, komentirao je jučer u kratkom telefonskom razgovoru predsjednik SMH Ivo Marjanović iz Bruxellesa po okončanju sastanka s predstavnicima ingerentnog tijela EK s kojima se sastao zbog problematike u načinu privatizacije hrvatskih brodogradilišta.

Povjerenica Kroes nije bila nazočna sastanku s predstavnicima hrvatskog Sindikata metalaca, naveo je Marjanović, ali su razgovori vođeni sa stručnim osobama iz njezina kabineta, poput člana zaduženog za restrukturiranje brodogradnje i osobe nadležne za pitanja resora socijalne politike. Stav prema kojemu bruxelleska administracija nije blagonaklona jest pitanje mogućnosti prenamjene djelatnosti. Sindikati smatraju da se u privatizaciji prenamjena djelatnosti na postojećim lokacijama hrvatskih brodogradilišta ne bi smjela dozvoliti potencijalnom vlasniku, jer bi – u slučaju dozvole prenamjene – to u konačnici moglo značiti i zatvaranje pojedinih brodogradilišta. EK je mišljenja da treba dozvoliti mogućnost prenamjene djelatnosti u brodogradilištima.“To nama nije prihvatljivo, pa sada ostaje na članovima Vlade da pokušaju usuglasiti rješenja“, navodi Marjanović.

I u pogledu zahtjeva za rezanjem brodogradilišnih kapaciteta obje strane uspjele su u približavanju stajališta, komentirao je Marjanović. Po pitanju sindikalnog prijedloga da bi u procesu privatizacije, odnosno tijekom restrukturiranja navoza kontrolni paket vlasništva trebao ostati u posjedu države, te bi ga država po okončanju restrukturiranja ponudila radnicima na otkup, Marjanović je stekao dojam da bi taj modus mogao biti prihvaćen od strane EK. Sastanak je trajao nešto više od sat vremena, članove kabineta povjerenice EK Kroes informiralo se o stavovima SMH. Marjanović ističe da je bruxelleska strana imala još nekoliko napomena; tiču se, primjerice, izuzeća Uljanika iz paketa ostalih brodogradilišta, kada je riječ o izradi prijedloga modela za privatizaciju. Svjesni su, kaže Marjanović, da Uljanik prednjači u rezultatima od drugih, no traže argumentiranu potkrijepu tih navoda. “Ali taj dio posla treba odraditi Vladin tim“, zaključuje Marjanović. U četvrtak bi u Bruxellesu potpredsjednik Vlade Polančec trebao obaviti tehničke konzultacije o prijedlogu modela za privatizaciju brodogradnje.

Komentirajte prvi

New Report

Close