EIZ: Rast BDP-a bi u trećem kvartalu mogao stati

Autor: Poslovni dnevnik , 18. kolovoz 2022. u 22:00
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Indeks obujma industrijske proizvodnje jedini je zabilježio povećanje vrijednosti.

Promatraju li se pojedinim mjeseci drugog tromjesečja, zamjetno je da ekonomska aktivnost iz mjeseca u mjesec značajno usporava.

Nastavi li se taj trend i u trećem ovogodišnjem kvartalu, rast BDP-a bi u tom bi razdoblju mogao biti ili značajno usporen, čak i zaustavljen. Tako su stručnjaci Ekonomskog instituta opisali kretanje domaćeg gospodarstva u sklopu analize kretanja CEIZ indeksa.

Njegova je vrijednost u lipnju pala za 0,20 indeksnih bodova u odnosu na prosječnu vrijednost indeksa u prvom tromjesečju 2022., a naspram prethodnog mjeseca smanjila se za 0,69 bodova.

“Kretanje CEIZ-a sugerira da će hrvatsko gospodarstvo u drugom tromjesečju porasti 5,7% u odnosu na isto razdoblje lani”, priopćili su jučer.

Promatrano po komponentama indeksa, nešto nižu desezoniranu vrijednost u lipnju su, u odnosu na svibanj, zabilježile tri komponente – promet maloprodaje, broj dolazaka turista i prihod državnog proračuna od PDV-a.

S druge strane, indeks obujma industrijske proizvodnje jedini je zabilježio povećanje vrijednosti. No, sve četiri komponente su u lipnju 2022. ostvarile povećanje vrijednosti u odnosu na lipanj prethodne godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close