Educiraju osoblje i promoviraju enogastro scenu Istre

Autor: Marta Duić , 01. listopad 2018. u 21:59
Zupan, Tomaz i Skoko u Novigradu

Lokalnu kuhinju i vina predstavljaju chef David Skoko te gostujući domaći i regionalni chefovi i vinari.

U restoranu Oliveto u Novigradu održana je večera Aminess Wine & Gourmet Nights koju su pripremali hrvatski i slovenski chef David Skoko i Jorg Zupan.

Riječ je o večerama koje već dvije godine organizira turistička kompanija Aminess s ciljem promocije istarske gastronomije.

"Željeli smo fine dining približiti lokalnom stanovništvu i gostima hotela te istovremeno kroz projekt promovirati lokalnu istarsku kuhinju i vina. Uz to, cilj nam je bio i edukacija tima osoblja i kuhara koji uče i kuhaju jela s vrsnim chefovima, a s projektom nastavljamo i iduće godine", pojasnila je Lidija Poštić, voditeljica marketinga u Aminessu. Kako tvrdi David Skoko, domaća publika je glavna, a neki gosti "potegnu" i iz Zagreba i Dalmacije.

"Hrvatska se da bi zasjala na svjetskoj gastro sceni mora fokusirati na lokalnu proizvodnju hrane. Potencijal rijetko stoji na pejzažu, stoji na ljudima i iako ima svijetlih primjera, premalo ih je", ističe Skoko. 

Večere su osmišljene kao edukativan projekt, a Skoko napominje da se vide veliki pomaci i promjene u menijima ljudi koji rade na projektu, na što je posebno ponosan. Za vina se pobrinuo motovunski vinar Klaudio Tomaz koji ima 19 hektara vinograda i upravo je dovršio berbu tonu i pol terana.

Ove su godine uložili u opremu – traktor, 50 novih barrique bačvi i šest inox bačvi radi ogromne količine grožđa kojom raspolažu. "Edukacija je u eno-gastro svijetu ključna, zato i radimo ovakve projekte", poručuje Tomaz.

Komentirajte prvi

New Report

Close