Vodeći regionalni konkurent HT-a i Vipneta dobio novu financijsku injekciju

Autor: Bernard Ivezić , 13. veljača 2014. u 12:02
Investiciju još trebaju odobriti regulatori/FOTOLIA

Vodeći regionalni konkurent HT-a i Vipneta dobio novu financijsku injekciju.

EBRD je uložio 50 milijuna eura u United grupu, najvećeg konkurenta Deutsche Telekoma i Telekoma Austrije u jadranskoj regiji.

U Hrvatskoj United grupa posluje kroz Total TV, najbržerastućeg telekom operatera koji nudi fiksni telefon, internet i televiziju, a na proljeće se širi na N1 televiziju, regionalnog partnera CNN-a.EBRD navodi kako je njihova investicija, koju još trebaju odobriti regulatori u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, BiH, Crnoj Gori i Makedoniji, poticaj za daljnja ulaganja u regiju.U listopadu je, naime, najpoznatiji svjetski fond specijaliziran za 'leverage buyote' Kohlberg Kravis Roberts (KKR) od srpskog poduzetnika Dragana Šolaka i britanskog fonda Mid Europa Partners preuzeo United group za, navodno, milijardu eura. KKR je nakon preuzimanja telekom grupe koja uključuje slovenskoga kabelskog operatera Telemach, srpskog SBB i satelitskog operatera Total TV-a uspješno prikupio 475 milijuna eura kapitala kroz senior obveznice.

Riječ je obliku duga koji ima prednost pri naplati u odnosu na potraživanja ostalih kreditora.Izzet Güneyiz EBRD-a kaže da je oduševljen što će surađivati s KKR-om i United grupom. "Ova investicija pokazuje koliko je jadranska regija atraktivna za investicije najvećim svjetskim fondovima", ističe Güney. Dodaje da se tako ujedno povećava konkurencija u telekomunikacijskom sektoru u jadranskoj regiji. Inače, EBRD prati članice United grupe SBB i Telemach od 2004. godine. Henrik Kraft, član Uprave KKR-a, kaže da United group sada ima podršku vodećih svjetskih investitora u daljnjem razvoju poslovanja. "Zadovoljni smo što je EBRD potvrdio svoju predanost ovoj investiciji", kaže Kraft.U Hrvatskoj je Total TV u 2012. godini rastao 78,7 posto, na 18,3 milijuna kuna, uz gubitak od 2,9 milijuna kuna. Za 2013. godinu zasad nema podataka.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Po čemu je TotalTV konkurencij HT-u i Vipnetu ?
Koliko imaju Internet korisnika u RH, koliko korisnika mobilne telefonije, koliko korisnika fiksne telefonije ?

ebrd je postao gori od hbora.oni daju lovu kkr a kkr najači fond na svijetu.a ebrd državna banka u koju ulaže i hrvatska svoju lovu svake godine.koji cirkus.da se ispita korupcija u ebrd bilo bi odokativno tisuću godina zatvora odmah.

New Report

Close