EBRD osniva regionalni fond vrijedan 40 milijuna eura

Autor: Marina Šunjerga/VLM , 23. prosinac 2013. u 12:33
Na domaćem tržištu nema Venture capital fonda/FOTOLIA

EBRD će pomagati tvrtkama koje su tek pokrenute da razviju svoje ideje za koje banke, zbog nedostatka boniteta, nemaju sluha.

Podatkovni centar Jastrebarsko dobio je direktni kredit od EBRD-a u iznosu od dva milijuna eura kojim će financirati proširenje kapaciteta.

Riječ je o vrlo povoljnim sredstvima s počekom od godinu dana, a koliko je teško kredit dobiti, dokazuje i činjenica da se EBRD na direktno financiranje odlučuje tek dva ili tri puta na godinu. Proces dobivanja kredita nije jednostavan. EBRD se prije odobravanja sredstava osigurava provođenjem dubinskog snimanja tvrtke pa cijela procedura može trajati i godinu dana. Ipak, povoljna sredstva i podrška u znanju privlačni su za svakog poduzetnika početnika.

Uz to EBRD u regiji osniva i tzv. venture capital fond vrijedan 40 milijuna eura koji će služiti upravo tvrtkama koje su tek pokrenute da bi razvile svoje ideje za koje banke, zbog nedostatka boniteta, nemaju sluha. Takav fond nedostaje na domaćem tržištu kako bi se premostio jaz između financiranja u razdoblju nakon osnivanja tvrtke i njezina razvoja u tvrtku sa stabilnim prihodima. Priča o centru iz Jastrebarskog pozitivan je primjer kako se uz pomoć dobrih informacija može i bez novca i tradicionalnog načina financiranja razviti poslovna ideja. Krešimir Troha osmislio je centar za podatke te razvio sustav projektiran i opremljen u skladu s najvišim propisima Uptime Institutea koji zadovoljava TIER 3 standard.

Od ideje do realizacije čekao ih je ipak dug put, a prva adresa bili su FGS-ovi. U projekt je prvi uložio fond Nexus FGS uz pomoć kojeg se i pokrenuo 40 milijuna vrijedan centar. Danas im je oko 25 posto kapaciteta iznajmljeno, a 20 posto već je u procesu naplate dok tijekom iduće godine očekuju da će ugovoriti još 25 posto kapaciteta s velikim klijentima kojima je potrebna zaštita servera. Trohino je iskustvo s Nexusom pozitivno, kaže, jer su uz novac donijeli u tvrtku i znanje, ali napominje da svaki poduzetnik koji želi koristiti alternativne izvore financiranja mora pristati na prepuštanje vlasništva.

Komentirajte prvi

New Report

Close