E-nabavom država će uštedjeti barem četiri mlrd. kn godišnje

Autor: Lidija Kiseljak/VL , 26. studeni 2013. u 10:09
Hrvatska je 2011. na javnu nabavu potrošila blizu 40 milijardi kuna/FOTOLIA

Dio e-nabave je e-aukcija, što je poseban alat za snižavanje cijena. I Podravka, koja je uvela e-nabavu, očekuje uštedu.

U drugim zemljama vlade i ministarstva imaju centralizirani oblik javne nabave, koji se ne vodi preko Excela ili Worda, kao kod nas, nego kroz složeniji informatički sustav, preko kojeg se točno zna kad je bila koja nabava, što se nabavljalo, po kojoj cijeni i zašto baš od određenog dobavljača. Na temelju toga se u daljnjim postupcima nabave i pregovorima cijena može korigirati znatno naniže.

O takvom informatičkom sustavu razmišlja i naša država, pa je u prijedlogu proračuna za sljedeću godinu za to i predvidjela sredstva."Implementacija ovog alata, osim povećane učinkovitosti i kvalitete samih postupaka javne nabave, omogućit će i upravljanje troškovima i optimizaciju potrošnje proračunskog novca", kažu u Državnom uredu za središnju javnu nabavu. Trenutačno se sve radi u Excel tablicama, tj. ručno, što, kažu, uz ostalo povećava troškove poslovanja. Prema podatku za 2011., Hrvatska je na javnu nabavu potrošila blizu 40 milijardi kuna .

"Prosječna ušteda koju bi donio integralni informacijski sustav svih nabava je oko 5-15 posto. Ako se uzme ušteda od 10 posto, zaključuje se da bi sustav u svakoj godini korištenja na cijelom sustavu RH uštedio četiri milijarde kuna. Da se obuhvati samo dio sustava RH, primjerice bolnice, ušteda u prvoj godini korištenja je najmanje 20 milijuna kuna", računica je RIS-a, tvrtke iz Rijeke koja proizvodi softvere za javnu nabavu."E-nabava je program koji prikuplja i čuva sve o nabavi jedne organizacije, korporacije ili države. Nijedna nabava robe i usluga ne može proći mimo programa i sve se zna, tko je tražio što, tko je nudio po kojoj cijeni i kakva je bila analiza ponuda i zašto je tko odabran. Povezani su kupci i dobavljači, pa se ne moraju prepisivati upiti u ponude, pa ponude u narudžbe. Nema pogrešaka i ušteda je u vremenu. Dio e-nabave je i e-aukcija, a to je posebna moć za spuštanje cijena, koja kupcima omogućuje da okupi dobavljače na e-natjecanju pa tko da bolju cijenu, dobiva posao", kaže Mile Pavlić, direktor RIS-a.

Aukcija se provodi tako što se dobavljači obavijeste kad će se držati, okupe se svi pred računalom i kreće licitacija cijena, pa se cijena spušta, ponekad i do 30 posto. Nakon toga tvrtka ima dobre pregovaračke pozicije za sljedeće nabave. Takvo što primjenjuje se za manje zahtjevne proizvode, primjerice, nabavu nekog prehrambenog proizvoda, a već ga koriste neke domaće tvrtke.Jedna od domaćih kompanija koja je uvela e-nabavu je Podravka, što im, priznaju, ubrzava proces nabave. "Softver je u fazi uvođenja, punu primjenu doživjet će početkom sljedeće godine, a očekuje se da će rezultirati i određenim uštedama", kažu u toj kompaniji.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Znam čovjeka koji je o ovome pisao (magistarski rad) prije 10 godina! Ali nije bilo vrijeme…..

@Moller ha ha dobar ovaj upgrade e-mito

da li će kroz program biti rješeno davanje e-mita,ili će za to morati biti posebni programčić e-gotovina e-na račun, umjesto dosadašnje e-na ruke

New Report

Close