DZS: Zaposlenih u industriji sve manje

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. travanj 2013. u 10:10
Thinkstock

Broj zaposlenih u hrvatskoj industriji u veljači ove godine smanjen je u odnosu na siječanj za 0,2 posto, dok je na godišnjoj razini, prema prošlogodišnjoj veljači, bio niži za 5,4 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku.

 Broj zaposlenih u hrvatskoj industriji u veljači ove godine smanjen je u odnosu na siječanj za 0,2 posto, dok je na godišnjoj razini, prema prošlogodišnjoj veljači, bio niži za 5,4 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku.

Istodobno je proizvodnost rada u industriji u prva dva mjeseca ove godine povećana za 6,9 posto.

Padom u drugom ovogodišnjem mjesecu nastavljen je višegodišnji trend smanjivanja broja zaposlenih u hrvatskoj industriji. Na godišnjoj se razini, naime, pad broja zaposlenih, prema podacima iz ranije objavljenih statističkih izvješća DZS-a, neprekidno bilježi još od studenog 2007. godine, kada je ostvaren blagi, 0,3 postotni rast.

Raniji statistički podaci pokazuju da su se najviše stope pada broja zaposlenih u industriji u Hrvatskoj bilježile tijekom 2009. godine, kada su se kretale između 7,1 i čak 11 posto na godišnjoj razini.

Godišnja stopa iz veljače ove godine, od 5,4 posto, najniža je od rujna prošle godine, kada je iznosila 5,3 posto.

Promatrano prema glavnim industrijskim granama, u proizvodnji netrajnih proizvoda za široku potrošnju, koja zapošljava 35,7 posto zaposlenih u industriji, u veljači ove godine u odnosu na isti mjesec lani broj zaposlenih smanjen je za 6,2 posto.

Pad se bilježi i u ostalim industrijskim granama, a najviše je, za 7,1 posto, smanjen u proizvodnji intermedijarnih proizvoda, čiji je udio u ukupnom broj zaposlenih u industriji gotovo 30 posto.

Statistički podaci prema djelatnostima pak pokazuju da je u veljači ove godine u prerađivačkoj industriji, koja ima udio od gotovo 90 posto u ukupnom broju zaposlenih u industriji, bilo 5,7 posto manje zaposlenih nego u veljači 2012. godine.

Zaposlenih u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom je pak u veljači ove godine bilo 2,6 posto manje nego u istom mjesecu lani, dok je u rudarstvu i vađenju bilo 5,9 posto manje zaposlenih.

I u sve tri djelatnosti koje u sklopu prerađivačke industrije imaju najviše zaposlenih u drugom je mjesecu ove godine bilo manje zaposlenih nego u istom mjesecu lani.

Tako je u veljači ove godine u proizvodnji prehrambenih proizvoda (udio od 15,66 posto) broj zaposlenih smanjen za 4,7 posto, a u proizvodnji gotovih metalnih proizvoda (udio 8,39 posto) za 1,3 posto, dok je u proizvodnji odjeće (udio od 7,66 posto) bilo čak 13,4 posto manje zaposlenih nego u veljači lani.

Podaci o proizvodnosti rada pokazuju pak da je u prva dva mjeseca ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine proizvodnost rada u prerađivačkoj industriji porasla za 6,2 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom za 9,8 posto, dok je u rudarstvu i vađenju pala za 5,1 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close