Dvorac u Bilju postaje atraktivni turistički centar

Autor: Poslovni dnevnik , 04. ožujak 2018. u 08:00
Dvorac se namjerava renovirati u izvornom obliku, većinom sredstvima Europske unije

U Bilju je potpisan ugovor kojim Hrvatske šume dvorac darivaju Općini Bilje i Osječko-baranjskoj županiji.

Tristogodišnji dvorac Eugena Savojskog u Bilju, baranjskom naselju na ulazu u Kopački rit, pet kilometara udaljenom od Osijeka, trenutno samo iz veće udaljenosti odaje reprezentativan dojam, a iz blizine i iznutra je devastiran i zapušten.

Njegova obnova i povratak starog sjaja, ali uz nove sadržaje kojima bi postao multifunkcionalni i prije svega turistički centar ovog područja, već je desetak godina tema rasprava općinskih i županijskih vlasti.  Prva pretpostavka da se dogodi takva promjena stvorena je sredinom veljače kada je u Bilju potpisan ugovor kojim Hrvatske šume d.o.o. ovaj dvorac darivaju Općini Bilje i Osječko-baranjskoj županiji.

Ugovor su potpisali voditelj osječke podružnice Hrvatskih šuma Vlado Jumić, župan Ivan Anušić i općinski načelnik Željko Cickaj, i tako proveli u djelo odluku Vlade RH koja je na sjednici u Osijeku 1. prosinca prošle godine odobrila darivanje bez naknade dvorca čija je vrijednost procijenjena na 1,87 milijuna kuna.  "Osječko-baranjska županija i Općina Bilje žele spriječiti daljnje propadanje dvorca, a ujedno obogatiti turističku ponudu ovog područja te oživjeti zanimljivu i bogatu prošlost dvorca.

Uz korištenje sredstava europskih fondova dvorac namjeravamo renovirati u izvornom obliku, a potom ga dati na uživanje i korištenje stanovnicima Županije i gostima. Posebnu pozornost posvećujemo budućim sadržajima kako bi se dvorac samostalno financirao. Ovakav projekt je vrhunac ponude u kontinentalnom turizmu, sredstava EU za ovakvu namjenu postoje, a na nama je da napravimo kvalitetnu projektnu dokumentaciju i krenemo u realizaciju", rekao je župan Ivan Anušić te zahvalio je na potpori Vladi RH, resornom ministarstvu, Hrvatskim šumama i Općini Bilje.

"Gotovo deset godina pokušavali smo riješiti pitanje dvorca, a sada smo uspjeli nakon samo pet mjeseci zajedničkih aktivnosti Županije, Hrvatskih šuma, općine i Vlade RH. To je pokazatelj da se sve može riješiti ako postoji zajednički interes, želja i volja", istaknuo je načelnik Željko Cickaj. Trenutni prioritet je izrada projektne dokumentacije, a potom će se odrediti sadržaje i ukupnu vrijednost projekta.

U narednom razdoblju pokušat će ishoditi i darivanje perivoja uz dvorac kako bi se dobila potrebna turistička cjelina. Dvorac u Bilju uredit će se u multifunkcionalni centar sa sadržajima za turizam i lovstvo, izložbenim prostorima, dvoranama, informativnim centrom, vinskim podrumom, ugostiteljskim i drugim sadržajima.

Komentirajte prvi

New Report

Close