Dvojica Šibenčana i Izraelac oštetili TLM-ove tvrtke za više od 800.000 kuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. siječanj 2018. u 14:56
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Terete se da su od 13. travnja do 11. rujna 2015. godine, zajedno i pojedinačno, u poslovanju oštećenih dioničkih društava povrijedili dužnost zaštite imovinskih interesa koja se temelje na zakonu, odnosno odnosu povjerenja, priopćila je u srijedu šibenska policija.

Zbog sumnji da su zlouporabom povjerenja u gospodarskom poslovanju dvije šibenske tvrtke iz sastava TLM-a oštetili za gotovo 834 tisuće kuna, šibenska policija podnijela je Županijskom državnom odvjetništvu kaznenu prijavu protiv 50-godišnjaka i 68-godišnjaka iz Šibenika te protiv 62-godišnjeg državljanina Izraela.

Osumnjičeni su 50-godišnjak, kao član Uprave jednog od oštećenog dioničkog društava s ograničenom odgovornošću i predsjednik uprave drugog oštećenog dioničkog društva, zatim 62-godišnjak kao stvarni vlasnik dioničkog društva s ograničenom odgovornošću i 68-godišnjak kao član Uprave dioničkog društva, koji su te dužnosti obavljali tijekom 2015. i 2016. godine.

Terete se da su od 13. travnja do 11. rujna 2015. godine, zajedno i pojedinačno, u poslovanju oštećenih dioničkih društava povrijedili dužnost zaštite imovinskih interesa koja se temelje na zakonu, odnosno odnosu povjerenja, priopćila je u srijedu šibenska policija.

Nezakonitim isplatama – iz dijela jednako tako nezakonito pribavljene, od strane osumnjičenog 50-godišnjaka, s ino-doznake kupca robe (inozemne tvrtke kod oštećenog dioničkog društva) u ukupnom iznosu od 100.000 eura, ali i za oštećeno dioničko društvo s ograničenom odgovornosti dijelom i nezakonitim isplatama iz novčanih sredstava samog dioničkog društva – oni su neovlašteno prebacili više od 347 tisuća kuna na privatne račune osumnjičenog 50-godišnjaka i 62-godišnjaka te na račun off shore tvrtke, povezane s osumnjičenim 62-godišnjakom.

Osim toga, osumnjičeni su i nezakonitim korištenjem ugostiteljskih i prijevozničkih usluga kod više ugostiteljskih i prijevozničkih društava u korist osumnjičenih 50-godišnjaka i 62-godišnjaka te s njima povezanim raznim drugim fizičkih osobama dionička društva oštetili za više 486 tisuća kuna.

Osumnjičeni su tako, zajedno ili pojedinačno, u vidu isplata i usluga pribavili imovinu u ukupnom iznosu od 833.809 kuna, i to na štetu dioničkog društva s ograničenom odgovornošću u iznosu od 609.279 kuna i  dioničkog društva u iznosu od 224 529 kuna.

Trojac je kazneno prijavljen Županijskom državnom odvjetništvu u Šibeniku, a neslužbeno se doznaje kako je riječ o Igoru Shamisu (62) koji je TLM preuzeo 2015. godine, zatim Marijanu Stričeviću (50) i Živku Lakošu (68) koji su 2015. i 2016. godine bili na upravljačkim funkcijama TLM Holdinga i TLM Aluminiuma.

Nakon što je preuzeo tvornicu, Igor Shamis je u srpnju 2015. godine zbog nepovjerenja opozvao cijelu upravu TLM Aluminiuma na čelu s Marijanom Stričevićem. Za privremenog upravitelja TLM Aluminiuma tada je postavljen Živko Lakoš iz Jadranske banke. kao najvećeg vjerovnika TLM-a.

Branimir Lepur, bivši predsjednik uprave TLM Aluminiuma, svojedobno je upozoravao da su Shamis i Stričević na restorane, hotele i odvjetnike nezakonito potrošili 100.000 eura, što je bio novac od tvornice. Marijan Stričević tada je tvrdio kako Uprava provodi "neviđenu destrukciju i svim sredstvima onemogućava svaki napor novog vlasnika da uspostavi kontrolu nad društvom i pokrene proizvodni proces".

Inače, ovo drugi val kriminalističkog istraživanja u šibenskoj tvornici nakon što su lani zbog sumnje da su gospodarskim malverzacijama oštetili TLM i Jadransku banku za 170 milijuna kuna osumnjičeni Tonći Kandido, nekadašnji član uprave TLM-a te bivši vlasnici Marko i Loran Pejčinovski od kojih je Shamis preuzeo tvornicu.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Shamis (ruski klošar) je bio postavljen da kupuje vrijeme!’

mizerija za hrvatske prilike

Sankcije 0.

New Report

Close