Dvije trećine iznajmljivača goste dobiva preko weba

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 21. kolovoz 2017. u 22:00
Prihodi od pružanja kratkoročnog smještaja još su relativno mali/FOTOLIA

Na prestanak obavljanja usluga pružanja takva smještaja mogu utjecati porezni propisi, navode ispitanici, prenosi HGK.

Online platforme ključne su za pružatelje kratkoročnog smještaja, pokazala je anketa koju su na uzorku od 391 pružatelja kratkoročnog smještaja proveli Europska komisija i Europsko udruženje obiteljskog smještaja (EHHA), o čijim je rezultatima u ponedjeljak izvijestila Hrvatska gospodarska komora (HGK).

Pružatelji usluga smještaja do gostiju najčešće dolaze upravo putem online platformi i to u udjelu od 70,3 posto, dok kao najveće prepreke koje bi mogle dovesti do njihova prestanka pružanja usluga navode birokraciju i često mijenjanje pravila koja reguliraju njihovu djelatnost. Konkretno se ispitanici nekoliko zemalja, kao što su Španjolska i Francuska, najviše žale na porezne propise. No u konačnici, na temelju rezultata ankete i pojašnjenja ispitanika, pružatelji kratkoročnog smještaja u sklopu ekonomije dijeljenja ističu da su zadovoljni svojom djelatnošću te da namjeravaju nastaviti pružati takvu vrstu usluge, naglašava HGK.

 "Ekonomija dijeljenja, kao važan dio nove ekonomije bazirane na digitalnoj industrijskoj revoluciji, snažno je zaživjela u sektoru usluga. Zajednica obiteljskog turizma HGK, članica EHHA od ožujka ove godine, značajan dio svojih aktivnosti usmjerava u educiranje svojih članova o potrebi uključenja u ekonomiju dijeljenja te u partnerstvu s Ministarstvom turizma i Hrvatskom turističkom zajednicom na prilagodbi zakonskih rješenja i marketinških aktivnosti sukladno politici digitalne ekonomije Europske unije", komentirao je predsjednik Zajednice obiteljskog turizma pri HGK Nedo Pinezić.

 

Pinezić

Educiramo članove o potrebi uključenja u ekonomiju dijeljenja.

Valja napomenuti i da je što se tiče odnosa s gostima većina ispitanika, njih 51,4 posto, navela da nisu iskusili probleme tijekom samoga procesa iznajmljivanja, dok je ostatak ispitanika istaknuo da su takvi problemi, ako ih i jesu iskusili, bili jednostavne prirode i jednostavno rješivi.  Više od dvije trećine ispitanika se izjasnilo i da prihodi od djelatnosti pružanja kratkoročnog smještaja čine manje od polovice njihovih sveukupnih godišnjih prihoda. Ankete poput ove, iako se ne provode na reprezentativnom uzorku, pomažu u boljem razumijevanju glavnih odlika unutar sektora pružatelja usluga kratkoročnoga smještaja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close