Dva tjedna nudili ‘app’ za propusnice, državu nije zanimalo

Autor: Sergej Novosel Vučković , 01. travanj 2020. u 07:13
Brodska tvrtka Inin Informatički inženjering razvila besplatnu web aplikaciju za lakše izdavanje ‘papira’ za kretanje/EMICA ELVEĐI/PIXSELL

Propusnice su važne svima koji zbog posla i drugih vitalnih razloga moraju otići iz mjesta prebivališta ili boravišta.

Besplatnu web aplikaciju za pomoć nudili smo intenzivno ministarstvima, županijama i gradovima, ali tijekom dva tjedna nitko iz ministarstava nije pokazao nikakav interes, gradovi, općine i tvrtke bili su vrlo zainteresirani”, kaže nam Igor Majdandžić, direktor tvrtke Inin Informatički inženjering iz Slavonskog Broda, koja je osmislila i razvila web aplikaciju pomoću koje se propusnice za kretanje izvan mjesta prebivališta izdaju elektronski, čime se, ističu, umanjuje nepotrebne kontakte tijekom pandemije koronavirusa te ubrzava komunikacija i olakšava rad.

One su važne, vidjeli smo unazad dva tjedna, svima koji zbog posla i drugih vitalnih razloga moraju (privremeno) otići iz mjesta prebivališta ili boravišta. Izdavanje propusnica u jedinicama lokalne samouprave, prema kazivanjima iz općina i gradova, nailazilo je na teškoće jer su ih građani tražili i za ne baš tako važna putovanja, negdje je bilo i zloupotreba od strane tvrtki koje su izdavale propusnice, a i pojedini gradovi i općine, kaže Majdandžić, imaju različita rješenja za propusnice, od Word dokumenata do aplikacija integriranih u vlastiti web.

Funkcionalnost ove Ininove je u tome što, uz ostalo, omogućava i  elektronski potpis. “Aplikacija je potpuno online i ne treba se skidati, njome smo pokušali smo maksimalno ubrzati proces zaprimanja, ovjere, generiranja i slanja propusnice”, kaže Majdandžić.

O ovome gratis rješenju prva je u ponedjeljak izvijestila Udruga gradova na svojoj web stranici, istaknuvši da ovaj web app omogućava unos podataka i povlačenje za postojeći OIB sa šifrom razloga izdavanja propusnice u aplikaciju od strane osobe koja izdaje propusnice; unos zahtjeva preko web sučelja uz mogućnost dodavanja skeniranih/fotografiranih dokumenata; ispis; slanje propusnice u pdf u emailom; dodjelu elektronskog potpisa; automatsko obrojčavanje; ispis loga u zaglavlju, zaopćine, gradove, tvrtke…

Na izradi aplikaciji je, dodaje direktor, sudjelovalo sedmero djelatnika Inina. Po tome su, na neki način, brodski inženjeri preduhitrili i državu, koja je jučer najavila da će se proces izdavanja propusnica postrožiti i da će se one slati mailom, imat će QR kod, moći će biti samo u digitalnom obliku i neće ih trebati printati. No, i brodska tvrtka je to već nudila, navodi Majdandžić.

“Naš je prijedlog bio i jednokratni 2D kod koji mora podržati i MUP, integracija GIS-a i beskontaktno očitavanje osobnih dokumenata (policija na terenu) pomoću umjetne inteligencije, što mjerodavni nisu uvažili”, napominje on. U kritičnom tonu nastavlja:

“Osobno mi je neshvatljiva činjenica da u ovoj situaciji gdje javna uprava treba iskoristiti ekspertize iz različitih područja ostaje apsolutna gluha na pokušaje gospodarstvenika i stručnjaka. Iako je to poznata činjenica, žao mi je što i oni ne koriste priliku da evoluiraju na dobrobit svih građana”.

Za besplatnu web aplikaciju, dohvatljivu na https://propusnice.inin.hr/#/index javile su tvrtke, trenutačno njih 27, a stalno se primaju i novi zahtjevi. “Tvrtke se javljaju iz cijele Hrvatske. Zanimljivo je da se javljaju i fizičke osobe kojima pojašnjavamo da je ova aplikacija namijenjena njihovim gradovima i općinama”, zaključuje Igor Majdandžić, direktor Inin Informatičkog inženjeringa iz Slavonskog Broda.

Ministarstvo unutarnjih poslova je, kako u utorak javlja Večernji list, objavilo da će izdavanje propusnica za napuštanje mjesta prebivališta tijekom trajanja pandemije koronavirusa biti podvrgnuto strožoj kontroli, odnosno bit će puno teže doći do njih nego što je to sada slučaj.

I dalje će ih izdavati poslodavci, liječnici i civilna zaštita – svatko za prijašnjom odlukom Stožera civilne zaštite propisanu kategoriju – ali će podatke o onima kome će ih dati morati upisivati u aplikaciju. Na aplikaciji rade MUP i Ministarstvo uprave.

Razmjenom podataka između državnih tijela vidjet će se je li osoba koja je tražila, i dobila propusnicu, uistinu imala pravo na nju, piše Večernji list.

Na primjer, ako netko ima tvrtku s jednim zaposlenim, porezna će alarmirati sustav da taj poslodavac ne može izdati propusnice za još pet-šest prijatelja.

Niti će netko tko ima registrirano obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo moći dati propusnice cijelom selu, niti će on imati pravo na nju ako se, primjerice, zemlja koju obrađuje nalazi samo na području njegova prebivališta, o čemu će sustav alarmirati Ministarstvo poljoprivrede.

Ograničit će se i područje dopuštenog kretanja, odnosno ako netko živi u Karlovcu, a radi kao zaštitar u Zagrebu, neće s propusnicom moći ići u Našice jer zbog posla za tim nema potrebe, piše Večernji list.

O neuspješnoj komunikaciji s državnim tijelima očitovao se i na LinkedInu

Naša tvrtka bezuspješno nudi mjerodavnim ministarstvima besplatnu izradu aplikacija za gužve na granicama, automatsku izradu i očitavanje obrazaca, elektronsku propusnicu, beskontaktno očitavanje osobnih dokumenata temeljeno na umjetnoj inteligenciji (što bi policajcima na terenu ubrzalo proceduru kontrole, generiralo podatke za analizu, informiranje i predikciju i minimiziralo potrebu za kontaktom), povezivanje očitanih podataka sa GEO lokacijama…

Naravno, budući da su osjetljivi podaci u pitanju, podrazumjeva se instalacija ovih aplikacija na serverima ministarstva i obuka ljudi za podršku korisnicima. Bez naknade. Od 16.3. do 27.3. nismo uspjeli zaintrigirati nikoga, unatoč brojnim emailovima i pozivima.

Ovih dana svjedoci smo spore i zahtjevne procedure izdavanja propusnica, te malverzacija sa istima. Budući da nismo mogli doći do mjerodavne informacije o izradi adekvatne aplikacije,  pokrenuli smo projekt i uradili aplikaciju za izdavanje i očitavanje elektronskih propusnica sa željom da istu ustupimo na korištenje i time ubrzamo proceduru i smanjimo potrebu za osobnim kontaktima.

Danas kad smo odlučili kontaktirati općine, gradove i tvrtke slučajno doznajemo da će Ministarstvo uprave uskoro pustiti sličnu aplikaciju u pogon.

Što me smeta? Smeta me da ne postoji formalni način da pomognem građanima oko sebe s vještinama koje najbolje znam. Smeta me da nitko mjerodavan ne zna prepoznati i obratiti pažnju na priliku za boljitak sustava“, napisao je Majdandžić na poslovnoj društvenoj mreži.

Komentirajte prvi

New Report

Close