Dva sindikata parafirala novi kolektivni ugovor za zdravstvo, Babić odbio

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. studeni 2013. u 13:20
Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Ministar zdravlja Rajko Ostojić poručio je nakon parafiranja da će svaki prekovremeni sat biti evidentiran i plaćen sukladno hrvatskim zakonima i europskoj praksi.

Dva reprezentativna sindikata u zdravstvu parafirala su danas novi granski kolektivni ugovor bez Hrvatskog lječničkog sindikata čiji predsjednik Ivica Babić nezadovoljan ponuđenim ugovorom na 58. dan liječničkog štrajka najavljuje nove sindikalne akcije, unatoč Vladinom uvođenju radne obveze.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić poručio je nakon parafiranja da će svaki prekovremeni sat biti evidentiran i plaćen sukladno hrvatskim zakonima i europskoj praksi.

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbe Spomenika Abveršek i čelnica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Anica Prašnjak, koje su parafirale novi kolektivni ugovor, kažu da nisu dobile sve što su tražile, ali je dio njihovih zahtjeva prihvaćen.

Po riječima Spomenke Abveršek, novi kolektivni ugovor u zdravstvu stajat će državni proračun dodatnih 300 milijuna kuna.

Ivica Babić ponovio je da neće potpisati predloženi ugovor zbog neprimjerene cijene rada liječnika koja je, tvrdi, niža od one zbog koje je štrajk pokrenut.

Upitan za komentar uvođenja radne obaveze, rekao je kako je sve to već viđeno, da su liječnici "preživjeli puno toga pa će i ovu socijaldemokratsku vlast".

"Radna obaveza ne znači da ne možemo uručivati otkaze i povlačiti suglasnosti za rad preko 48 sati tjedno. To je igra s vatrom i dolijevanje ulja na vatru", rekao je Babić.

Babić za nedjelju najavljuje izvanrednu skupštinu Hrvatskog liječničkog sindikata koja će odlučivati o daljnjim sindikalnim potezima.

Komentirajte prvi

New Report

Close