Dubrovnik do 2030. postaje svjetski rekoder, naša top destinacija pretiče Veneziju, Pariz, New York…

Autor: Dragana Radusinović , 11. lipanj 2024. u 08:12
Dubrovnik spada u najviši kvantil rizika u 4 od 6 McKinseyjevih kategorija i zbog brojnih kruzera/G. Jelavić/PIXSELL

Za Dubrovnik analitičari McKinseyja u studiji ističu da je intenzivno sezonsko odredište s otprilike 20 puta više dolaznih zrakoplovnih sjedala dostupnih za prodaju tijekom vrhunca sezone u srpnju i kolovozu nego izvan sezone u siječnju i veljači.

Koncentracija domaćih i stranih turista koji će posjetiti Dubrovnik u i u njemu prenoćiti rast će do 2030. godine po kilometru četvornom čak 70 posto, što će grad hrvatskog juga učiniti najgušće napučenom turističkom destinacijom.

Podatak je to iz analize “Stanje turizma 2024” konzultantske kuće McKinsey. Dubrovnik koncentracijom turista time pretiče Veneziju, New York, Amsterdam, Pariz i Rim, a analitičari McKinseyja upozoravaju kako je ključno da popularna odredišta budu spremna na rast globalnog turizma.

“Nedavni satelitski podaci pokazuju da 80 posto putnika posjećuje samo 10 posto svjetskih turističkih odredišta”, kažu u McKinseyju te procjenjuju da će se broj putnika i učestalost njihovih putovanja samo povećavati.

Za Dubrovnik analitičari McKinseyja u studiji ističu da je intenzivno sezonsko odredište s otprilike 20 puta više dolaznih zrakoplovnih sjedala dostupnih za prodaju tijekom vrhunca sezone u srpnju i kolovozu nego izvan sezone u siječnju i veljači. Gustoća najma za odmor može doseći oko 90 posto smještaja po četvornom kilometru ljeti.

Kritični Dubrovnik, Cancun i Marrakech

Visoka koncentracija posjetitelja s ograničenim mogućnostima upravljanja turističkim protokom najočitiji su u Dubrovniku, Cancunu i Marrakechu.

Zabrana novih najmova
Kao popularna destinacija za krstarenja Mediteranom Dubrovnik spada u najviši kvantil rizika u četiri od šest McKinseyjevih kategorija unatoč tome što je počeo poduzimati značajne korake u borbi protiv prenapučenosti. Grad je nedavno zabranio nove dozvole za privatni najam u svojoj povijesnoj četvrti Starog grada kako bi se suprotstavio rastućim troškovima najma za lokalno stanovništvo, a rasporedi krstarenja se reorganiziraju kako bi se bolje rasporedio protok posjetitelja.

Za Dubrovnik se visoko rizičnim smatra ovisnost lokalne ekonomije o turizmu, gustoća u koncentraciji turista, preopterećenost infrastrukture i utjecaj na okoliš, dok su iskustvo posjetitelja i kulturno nasljeđe u zoni manjeg rizika.

McKinseyjeva studija Dubrovnik uz meksički Cancun i marokanski Marakeš svrstava u među odredišta koja su sezonski najviše preopterećena, odnosno u njima se spaja visoka koncentracija posjetitelja s ograničenim mogućnostima upravljanja turističkim protokom.

Sezonska preopterećenost jedan je od četiri arhetipa turističkih destinacija prema McKinseyjevom istraživanju, a ostali nemaju predstavnike iz Hrvatske. Destinacije s povećanim stresom, one koje trenutačno primaju ograničen broj posjetitelja, ali pokazuju znakove opterećene infrastrukture su Los Angeles, Manila i Mumbai.

Među aktivno upravljane destinacije koje primaju mnogo posjetitelja spadaju Amsterdam, Bangkok i Dubai, a odredišta s uravnoteženim kapacitetom koja primaju relativno manje posjetitelja i implementirala su sofisticirane sustave upravljanja turističkim tokovima su Abu Dhabi, Limu i Singapur.

McKinseyjeva studija o stanju turizma 2024. ističe kako su nakon pada od 75 posto u 2020. godini putovanja na putu potpunog oporavka do kraja ove (2024.) godine te se očekuje da će domaća putovanja rasti 3 posto godišnje i doseći 19 milijardi noćenja do 2030. godine. Međunarodna će putovanja u istom razdoblju, očekuje se, porasti do novog povijesnog prosjeka od devet milijardi noćenja.

90

posto smještaja po četvornom kilometru mogao bi Dubrovnik imati ljeti

Rastu istok Europe, Indija…
Očekuje se da će potrošnja na putovanja slijediti sličnu putanju, s procijenjenih 8,6 trilijuna dolara koliko će putnici potrošiti ove godine, a to će predstavljati otprilike devet posto ovogodišnjeg globalnog BDP-a.

U McKinseyju procjenjuju da će najveći dio te potrošnje otići na putovanja blizu doma, pa bi se turistički sektor trebao pobrinuti za potrebe i onih putnika koji ne dolaze s međunarodnih destinacija. Najveći segment putovanja nakon domaćih predstavljaju unutar regionalna jer ljudi posjećuju obližnje zemlje.

“Iako etablirana izvorna tržišta i dalje predstavljaju sidro globalnih putovanja, istočna Europa, Indija i jugoistočna Azija postaju brzorastući izvori izlaznog turizma” jedna je od poruka McKinseyjeve studije prema kojoj će se uz trajne turističke favorite na putničkim kartama naći i neka nova odredišta.

Komentirajte prvi

New Report

Close