Država tvrtkama otpisala 148,5 milijuna kuna dugova

Autor: Marija Brnić , 22. veljača 2017. u 08:06
Odobrenje za otpis dao Goran Marić/FOTOLIA

Riječ je o potraživanjima za pozajmice i najam poslovnih prostora, koje ne može naplatiti jer su tvrtke likvidirane.

Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) dobio je prošli tjedan odobrenje Upravnog vijeća kojim predsjedava ministar državne imovine Goran Marić za otpis ukupno 148,5 milijuna kuna potraživanja.

Riječ je o dugovanjima koja su prema državi imale tvrtke u teškoćama, uglavnom po osnovu pozajmica i najma poslovnih prostora u vlasništvu države, a koje su u međuvremenu likvidirane i brisane su iz sudskog registra, pa su državna potraživanja nenaplativa. Takvo čišćenje potraživanja iz bilance u CERP-u su provedena prvi put 2015.

Tada je Upravno vijeće na čelu s tadašnjim šefom Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom Mladenom Pejnovićem otpisalo 309 milijuna kuna dugova nakupljenih još po ugovorima koji su zaključivani za vrijeme nekadašnjeg Hrvatskog fonda za privatizaciju i Agencije za upravljanje državnom imovinom, čiji je CERP pravni sljednik. Ranije se administracija u tim institucijama nije ozbiljnije bavila naplatom takvih potraživanja koja se vuku i po 20 godina.

U međuvremenu, u CERP-u se tom problemu daje više napora u pokušaju naplate potraživanja, dok su odlukom o otpisu tek formalno evidentirani propali slučajevi. Prema financijskom izviješću CERP-a za 2016., prije aktualnog otpisa dugova vodilo se ukupno gotovo 800 mil. kuna problematičnih, dospjelih i nenaplaćenih potraživanja.

CERP je, prema dostupnim podacima, otpisao obveze više od stotinu likvidiranih tvrtki, među kojima brojčano prevladavaju one koje su koristile poslovne prostore države, dok se najveći iznosi odnose na otpisane neplaćene pozajmice koje su davane propalim tvrtkama poput ZRC Lipika, koji je prije tri godine završio u stečaju, a od kojega CERP nije uspio naplatiti 36 milijuna kuna, te IPK Osijeka, iza kojega je ostao dug državi od 35 milijuna kuna. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Gdje su sad dežurni desničari da optuže Linića i Milanovića za ovu “neviđenu pljačku”?

New Report

Close