Država traži ulagače u projekt Muzil vrijedan do 200 milijuna eura

Autor: Marija Crnjak , 23. listopad 2015. u 07:45
Muzil, Foto: Duško Marušić / Pixsell

Najvredniji dio projekta Brijuni Rivijera ponuđen investitorima.

Vlada je na sjednici u četvrtak konačno donijela odluku o pokretanju postupka za iskazivanje interesa za realizaciju razvojnog projekta Muzil, odnosno gradnju velikog turističkog kompleksa koji bi izgrađenošću i visinom ulaganja trebao nadmašiti i Kupare. Na poluotoku Muzil također je zapuštena bivša vojna imovina, a lokacija je poznata kao najvredniji dio projekta Brijuni Rivijera, koji nikad nije zaživio u integralnom obliku, i to dobrim dijelom zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa. Kako je i Muzil složena lokacija na kojoj će trebati regulirati brojne vidove koncesije, uključujući i pomorsko i kulturno dobro, projekt će se realizirati po uzoru na Kupare, koji bi ovih dana nakon tri godine zahtjevne procedure trebali dobiti investitora, rusku Avenue Grupu, pojasnio je na sjednici Vlade ministar turizma Darko Lorencin.

“Cilj nam je što prije tako atraktivno područje staviti u funkciju. Pri natječaju za obavezne ponude, po modelu Kupara bit će na 99 godina objedinjene koncesije na pravo građenja, odnosno pravo korištenja, kulturno dobro te pomorsko dobro. Područje je grupirano, velik dio ima javnu namjenu, poput muzeja, kulturnog i kongresnog centra, a dio je namijenjen za smještaj 2270 kreveta kao maksimum. Inzistirat ćemo na visokoj kvaliteti 4 i 5 zvjezdica. Predviđeno je i golf-igralište s 18 rupa, marina s 380 vezova, mnogo sadržaja iz grupe mješovite namjene, a posebna pozornost posvetit ce se zaštiti prirode te obnovi kulturnih spomenika”, istaknuo je ministar Lorencin te napomenuo kako je Grad Pula već donio svu prostorno plansku dokumentaciju. Inače, bivši vojni kompleks Muzil u Gradu Puli 2011. godine predan je Agenciji za upravljanje državnom imovinom kao neperspektivna vojna imovina.

 

Darko Lorencin, ministar turizma

inzistirat ćemo na visokoj kvaliteti od 4 i 5 zvjezdica, koncesija ide na 99 godina.

Poluotok Muzil rasprostire se na oko 170 ha zemljišta smještenog na najzapadnijem dijelu pulskog zaljeva i čini središnji dio pulske rivijere. Planirani sadržaji fokusirani su na postojeće povijesne objekte sukladno važećim planskim rješenjima dokumenata prostornog uređenja.

Projekt je do sadašnje faze napravljen po shemi po kojoj je i realiziran projekt Kupara, a sve su institucije odradile posao u koordinaciji s Državnim uredom za upravljanje državnom imovinom, ističu u Ministarstvu turizma.

Lorencin je najavio da će se po istom modelu provoditi i drugi projekti poput pulske Saccorgianne ili lokacije Šepurine pokraj Zadra.

Vrijednost cijelog projekta procijenjena je na 150 do 200 milijuna eura, a uskoro se očekuje poziv investitorima. Teško je predvidjeti tko bi mogao biti zainteresiran za Muzil, što će ovisiti i o propozicijama natječaja za obvezujuće ponude, ako je suditi na primjeru Kupara. Načelan interes za Muzil u DUUDI-jevu “Projektu 100” lani je pokazalo desetak subjekata, među kojima su bili turske AR Grupa i Casta Grupa te ruska tvrtka Titan nekretnine.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Šta to znači…. 99 godina objedinjene koncesije na pravo građenja….

Nakon 99 godina sve prelazi u vlasništvo RH??

New Report

Close