Država smanjila iznos za zadruge, njihov razvoj podupire s 15 tisuća eura!?

Autor: Josipa Ban , 13. rujan 2023. u 10:33
Zadruge imaju posebno velik značaj u ruralnim područjima /PD

Do početka listopada otvoren je natječaj za potpore razvoju zadružnog poduzetništva.

Ministarstvo gospodarstva objavilo je javni poziv kojim dodjeljuje potpore za razvoj zadružnog poduzetništva. Poziv je otvoren do 3. listopada, a kroz njega zadruge mogu ostvariti potpore u visini od tri do najviše 15 tisuća eura.

Ukupno je na raspolaganju zadrugarima nešto više od 265 tisuća eura bespovratnog novca. Pozitivno je to što intenzitet potpore ovog natječaja može dosegnuti 100% prihvatljivih troškova, no negativno je što su potpore jako male.

1500

zadruga djeluje danas na području Hrvatske, no samo ih je 200-tinjak uspješnih

Malen, ali vrijedan
Darko Smolić, predsjednik Skupštine Hrvatskog poljoprivrednog zadružnog saveza (HPZS) kaže da su tražili da se ukupan iznos potpore podigne na 1,3 milijuna eura, te da intenzitet po korisniku bude između 40 i 50 tisuća eura. Ministarstvo i Vlada njihov zahtjev nisu prihvatili te su iznos potpore čak odlučili smanjiti u odnosu na prošlu godinu, s maksimalnih 20 na 15 tisuća eura.

“Žao mi je da nisu prihvatili naš prijedlog. Ovaj je natječaj iznimno važan zadrugama, no bilo bi dobro da se putem njega mogu osigurati značajnija ulaganja. Iznos od maksimalnih 15 tisuća eura, naime, vrlo je skroman”, ističe Smolić.

Na taj će se natječaj vjerojatno javiti i jedna od najpoznatijih zadruga u Hrvatskoj – Brlog zadružna pivovara koju su 2016. u Zadru pokrenule Ana Teskera i Maja Šepetavec. “Pohvalila bih natječaj kao jedan od boljih jer je vrlo jednostavno i racionalno posložen”, kaže Ana Teskera dodajući da se Brlog zadružna pivovara i ranijih godina na njega javljala, a dobiveni su novac koristili za kupovinu opreme i unaprjeđenje poslovanja.

I ove će se godine, ističe, javiti. “Imamo mnogo toga što bi mogli prijaviti za financiranje, no to je gotovo uvijek oprema”, navodi Teskera. Prva i jedina zadružna pivovara u Hrvatskoj, koja je prošle godine proizvela 120 tisuća litara piva, zahvaljujući dobro posloženom konceptu i transparentnosti danas broji 120 članova, a njihov broj kontinuirano raste.

Do danas su zahvaljujući članarinama u proizvodnju craft piva uložili više od 300 tisuća eura, no planova je za unaprjeđenje poslovanja mnogo, pa svaka potpora, ističe Teskera, dobro dođe. Brlog zadružna pivovara rijedak je primjer uspješnog zadružnog poslovanja u Hrvatskoj. Zadrugarstvo se od vremena bivše države nije uspjelo dići na noge, posebno u poljoprivrednoj proizvodnji, u kojoj djeluje više od 50% svih zadruga.

Značaj nije prepoznat
Predsjednik Skupštine HPZS-a kaže da je u Hrvatskoj danas oko 1500 zadruga, no tek je 200-tinjak uspješnih, odnosno dobrostojećih. Smolić napominje i da zadruge imaju posebno velik značaj u ruralnim područjima jer osiguravaju egzistenciju mnogima, i zaposlenicima i kooperantima, a time utječu i na demografske trendove. No, kreatorima politika, to nije jasno.

Ove godine kroz natječaj će zadruge moći financirati unaprjeđenje poslovanja, ekološki prihvatljiviju i energetski učinkovitiju proizvodnju, razvoj novih proizvoda ili usluga… Za ta ulaganja potpore idu do 100%. Manji intenzitet, do 30%, mogu dobiti za ulaganja u stručno osposobljavanje i obrazovanje, marketinške aktivnosti, izlazak na nova tržišta i slično.

Komentirajte prvi

New Report

Close