Država se povlači iz Đure Đakovića, a i ne zna što s njim

Autor: Marija Brnić , 30. listopad 2019. u 22:00
Slaven Posavac preuzima čelnu poziciju od Marka Bogdanovića koji je podnio ostavku/I. Galoić/PIXSELL

Najveći pojedinačni dioničar, Nenad Bakić koji drži 17,7% , jučer nije imao komentara o najnovijoj situaciji.

Član Uprave grupacije Đuro Đaković Slaven Posavac preuzeo je upravljanje kompanijom nakon što je predsjednik Uprave Marko Bogdanović podnio ostavku.

Bogdanović je na toj poziciji bio dvije godine, a povukao se uz slično objašnjenje koje je imao i njegov prethodnik Tomislav Mazal, kada se nakon neuspjele dokapitalizacije tvrtke nije natjecao za novi mandat. I tada, kao i sada, čelni menadžeri tvrde kako je sve pripremljeno za kapitalno jačanje i restrukturiranje kompanije, ali bez strateškog partnera nije izgledna dugoročna održivost.

Poruka na odlasku
Prije dvije godine interes je iskazao investitor iz Kuvajta, ali na kraju nije ispunio najavljeno ulaganje u povećanje kapitala, a sada su oči uprte u državu. U objavi o svojoj ostavci upućuje na to i sam Bogdanović, ističući da konačni model restrukturiranje smatra mogućim provesti u okviru Smjernica Europske komisije o državnim potporama za restrukturiranje nefinancijskih poduzetnika u teškoćama.

Navodi kako je krajem 2018.  djelomično financijsko restrukturiranje grupe započeto s odobrenjem HBOR-ovog kredita od 95 milijuna kuna, ali je financiranje proizvodnje vagona otežano, a banke s kojima se tražilo dogovor, traže dodatne kolaterale od države.  Država je, kako je jučer naznačio ministar gospodarstva Darko Horvat, zatražila od menadžmenta analizu stanja, iako informacije o stanju i poslovanju tvrtka redovito izvještava ne samo putem ZSE, nego i u kvartalnim izvještajima koje podnosi CERP-u, a u kojemu su u Upravnom vijeću i svi resorni ministri. 

Rošada udjela
Pritisak prema državi da pomogne Đuri Đaković u održavanju na životu pojačao se s njezinim intenzivnim povlačenjem iz vlasničke strukture, koje je krenulo najprije prijenosom dionica na Ivana Božidara Ivanovića kao obeštećenje za oduzetu imovinu u komunističkom sustavu, ali i najavama da će u drugom krugu prodaje manjinskih paketa koje je Vlada pokrenula u okviru obveza za uvođenje eura, biti uvrštene i dionice Đure Đakovića.

Već sada država više nema kontrolni udjel, a sudeći prema prvim reakcijama i informacijama iz vladinih redova, zasad ni nema jasnu viziju što dalje s Đurom Đaković. Najveći pojedinačni dioničar, Nenad Bakić, jučer nije imao komentara o najnovijoj situaciji u kompaniji u kojoj drži 17,7 posto dionica. Prije tri godine bio je jako angažiran oko dokapitalizacije i spreman dodatno uložiti, no nakon što je pokušaj propao fokusirao se na spašavanje Varteksa. Kako sada gleda na stanje i perspektivu Đure Đaković Bakić se ne izjašnjava. 

Komentirajte prvi

New Report

Close