Država rebalansom pokriva dug za lijekove s 1,5 milijardu kuna

Autor: Marija Crnjak , 26. listopad 2020. u 16:13
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Nakon što im je prošlog petka uplatila 300 milijuna kuna, država će veledrogerijama za dug za lijekove uplatiti još 1,5 milijardu kuna nakon rebalansa državnog proračuna koji se očekuje 11. studenog.

Od tog iznosa 1,3 milijarde kuna odnosi se na dug bolnica prema dobavljačima lijekova, a 200 milijuna je dug ljekarni. To je dogovoreno na današnjem sastanku predstavnika veledrogerija i Ministarstva financija i zdravstva, za koji su se obje strane složile da je bio konstruktivan.

“Zadovoljni smo današnjim sastankom a najviše nas veseli što se ministar financija Zdravko Marić izjasnio da mu je osobni cilj svesti rokove plaćanja u zdravstvu na zakonskih 60 dana”, izjavila je Diana Percač, predsjednica koordinacije veledrogerija Hrvatske udruge poslodavaca.

“Kamo sreće da su dugovi prema veledrogerijama, koji iznose 4,5 milijarde kuna, jedini dugovi u zdravstvu. S 30. rujnom ukupan dug zdravstva prema dobavljačima je bio 10,5 milijarde kuna, i imamo činjenicu da se mjesečno generira 220 milijuna novog duga. Rebalansom smo predvidjeli značajan iznos za veledrogerije, a naš je cilj spriječiti nastajanje novog duga”, kazao je ministar Marić nakon sastanka.

Kako je poznato, predstavnici veledrogerija prošlog tjedna revoltirani su izišli sa sastanka s predstavnicima Vlade na kojem nije bilo riječi o konkretnim rješenjima, i nakon toga krenule su blokade u opskrbi. Diana Percač kazala je danas da će do rebalansa i dalje biti otežana isporuka lijekova, i to zbog blokada od strane dobavljača.

Komentirajte prvi

New Report

Close