Država preuzima Opću bolnicu Karlovac i Ogulin?

Autor: Agencija VLM , 04. siječanj 2013. u 15:06
Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

Od 2008. godine nismo napravili niti kunu novog gubitka. Poslujemo relativno dobro, ali vidjet ćemo što će biti – kaže ravnatelj N. Strikić.

O tome još nije bilo razgovara s ministrom zdravlja. Međutim, treba napomenuti da nismo napravili niti jednu lipu novog gubitka. Dug od tridesetak milijuna kuna naslijeđen je još od 2008. godine. Neka se učini ono što je najbolje za bolnicu. Mi trenutačno poslujemo relativno dobro i nema nikakvih problema – komentirao je ravnatelj Opće bolnice Karlovac dr. Nedjeljko Strikić mogućnost da tu najveću županijsku zdravstvenu ustanovu preuzme država.

Sanacijska vijeća

Novi Zakon o sanaciji ustanova nalaže da do sredine siječnja svi, a to znači osnivači i vlasnici, moraju srediti svoje financije. U ovom slučaju to bi trebala učiniti Karlovačka županija pred kojom je veliki zadatak: u potpunosti samostalno srediti dugove svojih zdravstvenih ustanova ili pozvati u pomoć državu. Ukoliko se odluče za ovo drugo riješenje, država će riješiti nagomilane dugove, ali i preuzeti upravljačka prava. To znači da će umjesto ravnatelja ustanovama upravljati sanacijska vijeća.

– Da su bolja vremena sigurno bismo sami riješili sva dugovanja. Gledajući Hrvatsku u cijelosti naša su znatno manja, ali morat ćemo uskoro donijeti konačnu doluku – rekao je karlovački župan Ivan Vučić. Ukoliko Županija ne osigura novac, osim karlovačke, država bi mogla preuzeti i ogulinsku bolnicu, koja je 2011. završila u minusu nešto većem od 700.000 kuna.

Obje su ustanove, a posebno karlovačka, u proteklom razdoblju uložile značajna sredstva u obnovu i stvaranje još boljih uvjeta. Tako je ministar zdravlja karlovačku bolnicu u samo osam mjeseci posjetio čak dva puta.

Najprije zbog svečanog otvaranja preuređenog Odjela za intenzivnu medicinu, a nedavno i objedinjenog hitnog bolničkog prijema. Međutim, bez obzira koliko dobro radili, imali stručnjake i opremu, ukoliko se dugovi ne saniraju, bolnice će dobiti novo vodstvo. To se ipak ne odnosi na Specijalnu bolnicu za produženo liječenja Duga Resa, koja već godinama posluje pozitivno.

– Nemamo, srećom, problema s dugovanjima. Nema posebnog recepta, ne možete nekome reći kako da radi svoj posao. Međutim trudimo se, a rezultat toga je i da nismo u minusu. Redovito izvršavamo sve svoje obveze i račune plaćamo u dospjeću – napominje ravnateljica dugoreške Specijalne bolnice Herta BeloBrajdić.

Rok sve bliži

Po posljednjim podacima, ukupno dvanaest zdravstvenih ustanova u Karlovačkoj županiji, od čega su tri bolnice, 2011. godinu završile su s ukupnim obvezama od 82.275,226 kuna. S druge strane njihova su potraživanja iznosila 49.780,31 kunu. Po tome je zaključno da većina zdravstvenih ustanova, čiji je osnivač Karlovačka županija, a riječ je o njih osam, nastavlja poslovati pozitivno.

Međutim, ministarstvu zdravlja to sasvim sigurno to neće biti prepreka da postavi ‘svoja’ sanacijska vijeća, jer zakon je jasan. U ovom trenutku teško je i procijeniti njihovu ulogu, jer nisu poznati svi detalji. No, sigurno je jedino da se rok za plaćanje dugova bliži, a tko će ubudućnosti upravljati ustanovama, znat će se uskoro.

Komentirajte prvi

New Report

Close