Država gasi vlastitu tvrtku osnovanu prije više od 20 godina zbog bizarnog razloga

Autor: Marija Brnić , 31. prosinac 2019. u 10:32
Tvrtka ima sjedište u zgradi Ministarstva poljoprivrede u čijem je i vlasništvu/Matija Habljak/PIXSELL

Riječ je o tvrtki koja je osnovana prije više od dva desetljeća, kao projekt temeljen na preporukama stručnjaka FAO-a i njihove studije o uspostavi sustava kroz koji bi se olakšalo distribuciju domaćih poljoprivrednih proizvoda.

Prije godinu dana državna tvrtka Nacionalna veletržnica odlukom Vlade o smanjenju broja agencija i državnih tvrtki trebala je prestati s radom, ali još uvijek nije ugašena.

Ta tvrtka, međutim, niti nema poslovnih aktivnosti, što se može iščitati ne samo iz financijskog izvješća, nego i iz najnovijeg nalaza Državne revizije o poslovanju Ministarstva poljoprivrede, kojemu je naloženo da preispita opravdanost daljnjeg financiranja Nacionalne veletržnice.

Udjeli u tri veletržnice  
Riječ je o tvrtki koja je osnovana prije više od dva desetljeća, kao projekt temeljen na preporukama stručnjaka FAO-a i njihove studije o uspostavi sustava kroz koji bi se olakšalo distribuciju domaćih poljoprivrednih proizvoda, smanjilo veleprodajne marže i omogućilo dizanje standarda kvalitete, pakiranja i skladištenja voća i povrća.  Tvrtka ima dva zaposlena, direktoricu i tajnicu, ostvaruje prihode od kamata od depozita na bankovnom računu, te od subvencija Ministarstva poljoprivrede.

 

21 tisuću

kuna iznosi prihod od prodaje u 2018. u kojoj je glavnina prihoda došla od kamata i subvencija

Prema financijskom izvješću za 2018. ukupno je Nacionalna veletržnica uprihodila 670 tisuća kuna, od čega 513 tisuća čine financijski prihodi, 135 tisuća subvencije, a tek 21 tisuću kuna su prihodi od prodaje. Rashodi su iznosili 492 tisuće kuna. Državna revizija zaključila je da nema opravdanosti za isplatu subvencija za pokriće troškova redovnog poslovanja. Pri tom se i oni pozivaju na nalaz neovisnog revizora i činjenicu da je on potvrdio da tvrtka ne obavlja djelatnost za koju je osnovana i ne ostvaruje prihode od poslovnih aktivnosti, nego od kamata na deponirana sredstva i subvencije ministarstva.

Nacionalna veletržnica, inače, ima vlasničke udjele u tri regionalne veletržnice (Osijek, Rijeka-Matulji i Split), vrijednosti 35 milijuna kuna, koja je stekla kroz predstečajne postupke, no paralelno s tim i dugovanja prema državnom proračunu po osnovu kredita EBRD-a u visini 34 milijuna kuna, kojeg je podmirilo Ministarstvo financija. 

Skromni rezultati 
Uprava tvrtke u međuvremenu je pripremala rješenje prema kojem bi se spomenuti dug pretvorio u temeljni kapital, no kako se doznaje u Ministarstvu poljoprivrede, priprema se aktivnosti na provedbi Zaključka Vlade iz kolovoza 2018., dakle, gašenje tvrtke. Već u 2019. Nacionalnoj veletržnici, kako je Ministarstvo poljoprivrede navelo u svom očitovanju državnim revizorima, nisu isplaćene subvencije, a osnovano je i Povjerenstvo za analizu poslovanja Nacionalne veletržnice. 

Gašenje ove državne tvrtke ne bi trebalo imati utjecaj na poslovanje ostalih veletržnica, koje su u njezinom vlasništvu, uz suvlasništvo s jedinicama lokalnih i regionalnih uprava. Vlasničke udjele u veletržnicama u Rijeci, u kojoj je većinski vlasnik, te Osijeku i Splitu, preuzet će resorno ministarstvo ili CERP. Nakon provedenih predstečajnih postupaka, financijski rezultati triju veletržnica su skromni, no zasad opravdavaju njihovo postojanje. 

Komentirajte prvi

New Report

Close