Država će zaraditi 426,6 milijuna kuna

Autor: Marija Brnić , 12. veljača 2018. u 13:52
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Najveći dio, 200 milijuna kuna, donosi prodaja većinskog udjela u crikveničkom Jadranu MO PBZ CO i Erste Plavom.

Prvim privatizacijskim procesima ove godine u državnu blagajnu sjesti će 426,6 milijuna kuna.

Najveći dio, 200 milijuna, donosi prodaja većinskog udjela u crikveničkom Jadranu mirovinskim fondovima PBZ CO i Erste Plavom, koji su zajednički dali jedinu ponudu CERP-u, prihvaćenu prošli tjedan. Hotele Makarska za 172,6 milijuna kuna preuzet će Valamar Rivijera s partnerom AZ mirovinskim fondom, dok će 100-postotni vlasnik Cluba Adriatic s uplatom 54 milijuna kuna postati švicarski Immo Invest Partner.

Za Hotele Maestral, pak, CERP će još jednom testirati tržište, jer ponudu češkog J&T IB Capital Marketsa Upravni odbor nije prihvatio, premda je ponuđena tražena minimalna cijena od 114 milijuna kuna. Formalno je odbijenica obrazložena nedovoljnim ulaganjima, odnosno uvjetovanom ponudom. Kako saznaje Poslovni dnevnik, ulagač je u ponudi naveo da planira ulaganja od gotovo 22 milijuna eura, no da će njihova realizacija ovisiti o – izvorima financiranja.

To je na koncu presudilo da se za Maestral pokuša novog vlasnika potražiti još jednom, budući da je u tom privatizacijskom procesu iskazan do sada najveći interes za neku hrvatsku tvrtku, istina u neobvezujućem krugu, kada se javilo čak 40 potencijalnih kupaca. Novi natječaj za Maestral trebao bi se otvoriti promptno, a s obzirom na atraktivnost lokacije i interesa za dubrovačko tržište, u CERP-u realnim drže da će dobiti kvalitetniju ponudu za ovo hotelsko poduzeće.

U državnom portfelju ostaju većinski paketi u tvrtkama ACI i UTD Ragusa, te manjinske pakete u Dubrovačkom primorju, koje u vlasništvu ima kampove i hotel Admiral, a u kojem nije pod rezervacijama oko 10 posto dionica, te među ostalima Hotel Split (3,5%), Hotel Jadran iz Gradca (1,5%), Hotel Živogošće (3,2%), HTP Orebić (23,5%), Medora hoteli i ljetovališta u Podgori (3,9%) makarskoj turističkoj agenciji Marivaturist (14,6%), apartmani Vranjica Belvedere u Segetu Donjem (15,6%).

Osim za ACI, čije je dionice ministar državne imovine Goran Marić najavio izuzeti od privatizacije, prodaja dionica u ostalim turističkim poduzećima koje nisu pod rezervacijama očekuje se nakon što se utvrdi godišnji plan privatizacije, a koji bi trebao biti objavljen nakon skorog usvajanja novog zakona o upravljanju državnom imovinom.

Komentirajte prvi

New Report

Close