Država ‘briše’ 360 milijuna kuna duga, Česi ulažu još toliko

Autor: Marija Brnić , 01. lipanj 2021. u 13:36
Foto: IVICA GALOVIĆ/PIXSELL

U prvom koraku D.D. Acquisition ulaže 120 mil. kn što mu otvara put do stjecanja od 75 posto udjela.

Ovog ili idućeg tjedna Vlada bi na stolu konačno trebala imati program restrukturiranja grupacije Đuro Đaković, koju će potom uputiti na odobravanje Glavnoj upravi za tržišno natjecanje Europske komisije.

U tijeku je, naime, posljednje usuglašavanje detalja prijedloga, kojeg je u suradnji s odabranim strateškim partnerom češkoj tvrtki D.D. Acquisition izradila Uprava slavonskobrodskog industrijalca, koje provode u dva ministarstva nadležna za ovaj, još jedan kompleksan slučaj spašavanja velikog problematičnog sustava – ministarstava gospodarstva i financija.

Model je u načelu sličan onome koji je primijenjen u kutinskoj Petrokemiji, a u ovom slučaju specifično je da je strateški partner koji je odabran u javnom nadmetanju, već i pojedinačno najveći dioničar s udjelom od 18,9 posto, te odnedavno ima i svog predstavnika u Upravi grupe Đure Đaković.

Riječ je o Tomášu Telúchu, češkom menadžeru s dugogodišnjim iskustvom u metalnoj industriji, koji je kao kadar D.D. Acquisitions-a angažiran je na projektu restrukturiranja Đure Đakovića, a formalno mu je Nadzorni odbor dao tromjesečni mandat, koji istječe početkom srpnja.

26

posto vlasništva Đure Đakovića u svom portfelju drži država

Detalji programa za spas Đure Đakovića, kao i u dosadašnjoj praksi, drže se “iza zatvorenih vrata”, no kako se čuje, prvi korak povući će država, koja će smanjenjem duga za 360 milijuna kuna dokapitalizirati kompaniju, potom će uslijediti rezanje temeljnog kapitala i treći korak bit će dokapitalizacija kojoj će pristupiti D.D. Acquisition.

Ukupno će u pet godina trajanja ovog procesa Đuru Đaković ojačati s jednakim iznosom koji daje država, dakle 360 milijuna kuna, a u prvom koraku bit će to 120 milijuna kuna, što će otvoriti prostor Česima da steknu više od 75 posto vlasničkog udjela.

Država će s 360 milijuna kuna posušiti kreditne obveze za koje je izdala jamstva, među kojima je i 300 milijuna kuna iz prošle godine zahvaljujući kojima je račun tvrtke deblokiran i osigurana likvidnost.

No, to nisu sva kreditna opterećenja, s preostalim dijelom upravljat će nakon preuzimanja strateški partner D. D. Acquisition, čiji su osnivači jedne od najvećih čeških kompanija Czechoslovak Groupa (CSG) Jaroslava Strnada, odnosno njegove nove grupacije CE Industries, te Rene Matera i njegova Promet grupe, ojačat će Đuru Đaković ulaganjem u novcu, te imovini, pravima i licencama, a potom i drugim mehanizmima vlastitog učešća koje predviđa briselska praksa, poput garancija za pokriće preostalih i novih kredita.

Suglasnost skupštine

Što se vremenskih rokova tiče, ovisit će o dinamici donošenja odluka na Markovu trgu, u Bruxellesu, a potom i formalnom provođenju odluka koje redom trebaju dobiti suglasnost glavne skupštine Đure Đakovića.

Nakon što prijedlog programa restrukturiranja Vlada uputi u daljnju proceduru, Europska komisija u pravilu odluke donosi u roku od četiri do osam tjedana. U svakom slučaju, uključeni u postupak nadaju se da bi konačnu riječ briselska administracija dala prije godišnjih odmora.

Zbog tehničkih postupaka sazivanja skupštine realno je govoriti da bi financijsko, operativno i vlasničko restrukturiranje krenulo potkraj ove godine. Vlasnička struktura Đure Đakovića izuzetno je usitnjena, a država preko CERP-a i svih svojih pravnih osoba ukupno u portfelju ima nešto više od 26 posto dionica, dok je osim njih značajniji dioničar i Čeh Pavel Petrovič, vlasnik tvrtke ST Probin.

On je, nedugo nakon što su od Nenada Bakića Strnad i Mater kupili dionice, paket od 8,7 posto kupio od Ivana Božidara Ivanovića.

No, ostala je enigma kakav je odnos između ova dva češka dioničara, jer s obje strane stižu signali da nisu u koordinaciji i dobrim odnosima, no u vladinim krugovima ne očekuju da bi to moglo narušiti planove kod izglasavanja odluka, iako će važnost svakako imati odaziv malih dioničara, koji je u pravilu bio slab.

Iz krugova slavonskobrodske tvrtke čuje se da su Česi ozbiljno angažirani oko Đure Đakovića, da je na terenu već mjesecima njihovih 15-ak ljudi koji se ne bave samo snimanjem stanja u poduzeću i pregovorima oko programa, nego i savjetovanjem oko poslovanja.

Sa sindikatima su već uspostavili komunikaciju i iz njihovih dosadašnjih reakcija zadovoljni su prezentiranim planovima, prema kojima im je najavljeno da računaju povećanjem proizvodnje otvoriti oko tisuću novih radnih mjesta. U svakom slučaju, sindikati očekuju dobar socijalni dijalog.

Problemi u sustavu

Potencijalni češki ulagači, kako u posljednje vrijeme dolaze informacije, pregledom dokumentacije uočavaju velike probleme u sustavu Đuro Đaković, od nepovoljnih ugovora, kašnjenja u realizaciji poslova i mogućih penala, izuzetno negativnih financijskih pokazatelja po svim važnim kriterijima, a najviše ih, naravno, brine što cjelokupan proces pregovaranja i usuglašavanja programa restrukturiranja teče izuzetno sporo.

Sam program na resorno Ministarstvo gospodarstva stiglo je, naime, prije gotovo dva mjeseca. No, činjenica da su ustrajavali da imaju svog čovjeka u Upravi u Slavonskom Brodu ohrabruje, jer pokazuje da misle ozbiljno.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Dakle, 360 MIO država podmiruje, ne briše , što znači da dug plaćaju porezni obveznii podmiruju dug.

 

Modus operandi M-Uljanika, gdje smo platili 6 MLRD dugova firme, s kojima se vjerujem, ekipa iz Istre lijepo operušala.

 

Mislim, ako ćemo biti objektivni.

New Report

Close