Drvari vape za radnicima, majstora nema, školuje ih se na ‘kapaljku’

Autor: Lucija Špiljak , 25. kolovoz 2020. u 21:59
Slab je interes za školovanje za stolare, bravare i slične struke/KRISTINA ŠTEDUL FABAC/PIXSELL

Među 20 najpopularnijih tehničkih kola za iduću školsku godinu nema stolara, bravara i strojara.

Potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević izrazio je zabrinutost za drvno-prerađivačku industriju u kojoj postoji velika potreba za radnicima, no nema interesa – sve se više majstora starije generacije umirovljuje, dok mladi odlaze u zemlje Europske unije u potragu za boljim financijskim uvjetima.

Situacija je tim gora što tvrtke u drvno-prerađivačkoj industriji teško nalaze stručni kadar i ovdje i vani, pogotovo u trenutku pandemije koronavirusa.

Predstavnici i članovi Udruženja drvno-prerađivačke industrije HGK požalili su se na kronični nedostatak radnika u proizvodnji, stolara, CNC operatera i programera, inženjera drvne tehnologije, ali i električara, bravara, strojobravara i drugih strojarskih struka za održavanje postrojenja.

“Nedostaje nam radnika u proizvodnji i drvnih inženjera, a na našem području se školuju kuhari i konobari koji su u startu osuđeni na odlazak iz mjesta. Kod zapošljavanja stranih radnika problem je jezična barijera i osposobljavanje koje traje minimalno šest mjeseci, a stranci se uglavnom zadržavaju oko jedne godine pa se time dobije kratkoročno rješenje”, navela je Sanja Mataija iz tvrtke Ciprijanović u Bjeljevini kod Orahovice.

Direktorica Tim Commercea Ljiljana Mrla rekla je da traže radnike za rad na strojevima za preradu drvne mase za što je dovoljna i SSS, no da preko Zavoda za zapošljavanje ne mogu zaposliti radnike takvih zanimanja jer ih nema u evidenciji nezaposlenih.

U prilog tome ne idu ni podaci o 20 najpopularnijih tehničkih kola za iduću školsku godinu među kojima nema stolara, bravara i strojara, a tek je na devetom mjestu po popularnosti obrazovanje za CNC operatera u slatinskoj Industrijsko-obrtničkoj školi.

Komentirajte prvi

New Report

Close