Drugi popis ‘stanovnika’ hrvatskog ekosustava umjetne inteligencije

Autor: Lucija Špiljak , 23. rujan 2021. u 14:32
Foto: pixabay

Lani se saznao broj tvrtki koje se bavi AI-em, a ove ćemo dobiti uvid u poslovanje.

Hrvatska je prošle godine na inicijativu Hrvatske udruge za umjetnu inteligenciju CroAI dobila prvi pregled AI krajolika, odnosno vizualizaciju svih dionika na tržištu umjetne inteligencije (AI); od kompanija i startupova do šireg ekosustava gdje se AI primjenjuje.

Kako su tada iz udruge pojasnili u razgovoru za Poslovni dnevnik, takva su istraživanja nužan preduvjet kako bi se poslala jasna poruka o trenutačnom stanju, ali i potencijalu hrvatske AI scene, tim više što je taj ekosustav širok jer uključuje ljude i institucije različitih profila i usmjerenja.

Poziv organizacijama

Ove će godine ponovno mapirati hrvatski ekosustav umjetne inteligencije, stoga pozivaju sve organizacije koje su na bilo koji način uključene u primjenu, razvoj, obrazovanje, istraživanje ili podršku inicijativama AI-ja da popune prijavnicu za AI Landscape na stranici croai.org.

“Prošle godine saznali smo koliko nas ima i gdje se nalazimo, a ove ćemo dobiti priliku saznati više o tome kako AI startupi u Hrvatskoj posluju, s kojim se izazovima suočavaju i koje su to prilike na domaćoj i svjetskoj sceni za sve nas. Dobit ćemo uvid u to koliko se tržište promijenilo u godinu dana i kakav nas trend očekuje u budućnosti. Novo mapiranje prilika je svima onima koji se još nisu prijavili ili ih mi našim istraživanjem nismo uspjeli identificirati da to učine što prije, želimo obuhvatiti sve dionike, od malih startupa skrivenih u garaži do velikih organizacija koje su krenule s inicijativama primjene umjetne inteligencije u svom radu”, pojašnjava nam Jan Štedul, glavni tajnik udruge CroAI.

Lani su identificirali 70-ak AI startupa, a krajolik umjetne inteligencije u Hrvatskoj činilo je ukupno 170 kompanija, startupa i organizacija. Rezultati su prošle godine pokazali i da je oko 80% tih startupa bilo locirano u Zagrebu i okolici. Udio žena u ulozi osnivačica ili suosnivačica bio je oko 14%.

Rezultati u listopadu

U svrhu ovog istraživanja obuhvatili su više od 500 organizacija, a detalje će predstaviti 14. listopada.

“Očekujemo rast u svim kategorijama, analize su još uvijek u tijeku i točne brojke bit će prezentirane 14. listopada na konferenciji AI2Future, ali već je sada jasno da se u posljednjih godinu dana tržište razvilo pojavom specijaliziranih AI inkubatora, da je tečaj o osnovama umjetne inteligencije Elements of AI postigao sjajne rezultate i da su pokrenute AI inicijative u velikom broju hrvatskih kompanija”, kaže Štedul. Kako su ove godine imali više vremena i resursa za analizu, pridružila im se tvrtka Cohres, također CroAI član, koja ima ekspertizu u investicijskom istraživanju, a Štedul navodi kako im značajno pomažu pri analizi podataka i investicijskog potencijala tržišta umjetne inteligencije.

“Tržište startupa je vrlo dinamično i promjenjivo, tako da je to uvijek izazov pratiti i osvježavati, ali vjerujem da smo uspjeli napraviti dobar posao zahvaljujući kvalitetnim inkubatorima i akceleratorima koji su im od najveće pomoći u početku. Cijeli IT sektor, a naročito AI je eksplodirao u posljednjih godinu dana, naravno tome je uveliko pridonijela Corona i potreba za digitalizacijom. No, iako je COVID19 ubrzao proces, neupitno je da bi se on dogodio. Lakše je nabrojati kompanije koje nisu započele s implementacijom umjetne inteligencije, nego one koje jesu.

Ako kompanija i dalje želi ostati konkurentna na tržištu, to danas gotovo da nije moguće bez primjene umjetne inteligencije”, zaključuje Jan Štedul.

Iz udruge CroAI jučer su također objavili da investitori traže top AI startupe koji se do 25. rujna mogu prijaviti na CroAI startup pitch koji će se također održati u sklopu AI2FUTURE konferencije 14. listopada.

Komentirajte prvi

New Report

Close