Drugačije lice Hrvatske: Imaju snažnu industriju, malu nezaposlenost i visok natalitet!

Autor: Poslovni.hr/HRT , 24. ožujak 2014. u 14:04
Vetropack Straža (Zeljko Pusec/PIXSELL)

Razvijena općina, zaposleni ljudi, visok natalitet – navala je na vrtić i 60-ak djece na listi je čekanja.

Ekipa HRT-ovog magazina Labirint obišla je Hum na Sutli, malo mjesto 50-ak kilometara sjeverozapadno od Zagreba i snimila priču o njegovim stanovnicima koje nije uništila hrvatska privatizacija.

U Humu na Sutli stopa nezaposlenosti je oko 2 posto, natalitet je visok, tvrtke zapošljavaju cijele razrede, ističu s HRT-a. Riječ je o maloj općini s velikom industrijom, a ovdje se od stakla živi već stoljeće i pol, ono je simbol mjesta.

Danas u rukama Švicaraca, Vetropack Straža zapošljava 607 zaposlenika, proizvodi na tri staklarske peći 11 proizvodnih linija, 250 tisuća tona stakla ili 950 milijuna boca godišnje. Vlakom, tegljačima, pa čak i traktorima staklenke otpremaju iz Huma. Od proizvodnje 70 posto se izvozi, s tim da od tih 70 posto izvoza 80 posto se odnosi na prostor bivše Jugoslavije.

U blizini je još jedno hrvatsko gospodarsko čudo. Malo je poznato da je svaka deseta boca u svijetu izašla baš iz humskoga kalupa, ali i to da OMCO svake godine zaposli cijeli jedan razred metalaca iz Krapine. U vlasništvu su Belgijaca, rade u tri smjene, dobivaju 13. plaću, a prosječna neto-plaća 5500 kuna, piše HRT. Razvijena općina, zaposleni ljudi, visok natalitet – navala je na vrtić i 60-ak djece na listi je čekanja. 

I to je Hrvatska: općina sa snažnom industrijom, dobrim standardom, visokim natalitetom i gotovo bez nezaposlenih, ističe HRT.

Komentari (5)
Pogledajte sve

Pametni, vrijedni, pedantni zagorci. Zagorci su uvijek birali pametne i bistre vođe….Ovo je čist primjer kulture i mentaliteta, a samim time i uređenosti društva i industrije…Malo mjesto, a dvije velike strojarske firme…

već godinama ovakve vijesti dolaze isključivo iz zagorja, istre ili međimurja. to su očito sredine gdje se šuti i radi, dok se drugdje stalno nešto kuka i nariče i proziva. zasukati rukave, pogledati kako sam možeš promijeniti sebe i svoju okolinu i kako unaprijediti posao sam, bez pomoći drugih – to je recept. sve ostalo su bajke i nemaju veze sa poduzetništvom.

Eto kako novinari temu fokusiraju na trivijalne stvari, potpuno promašujući poantu.

Jednak uspjeh bi postigli BILO GDJE u Hrvatskoj, samo da im se pusti da investiraju, a uspješni su jer su izvoznici i ne ovise o crnoj rupi hrvatske ekonomije.

Hum na Sutli se razlikuje od Hvara, Dubrovnika, Zagreba, Splita ili Rijeke samo po tome što tu političari očito vjeruju proizvodnji i nema besposličara-ekologa da sprječavaju investicije. Mogao bih se kladiti da bi eko-udruge i opstrukcije u uredu za prostorno uređenje učas blokirale ovu istu tvornicu da je u Zagrebu.

Također, u Zagrebu ili Rijeci bi previsoke, reketarske komunalne naknade i kaos u prometu smanjili profitabilnost ove proizvodnje. To su gradovi rezervirani za SDP činovnike-neradnike i njihovu rodbinu i kumove. U Splitu pak nisu u stanju niti formirati jednu jedinu proizvodnu zonu, pa investirati ne bi mogao ni neki alkemičar.

drugim riječima razlika je u POLITIČARIMA i spremnosti glasačke mase da prihvati s-anja političara, a ne u podneblju, krajoliku, čak ne ni u stručnosti radne snage.

Bravo Zagorci. Ponosni smo na vas mada vas svi blate!!

New Report

Close