Dolaze natječaji za 2010 MW iz obnovljivih izvora

Autor: Darko Bičak , 03. svibanj 2022. u 22:00
Darjan Budimir, zamjenik direktora Hrvatskog operatora tržišta energije - HROTE/M. Habljak/PIXSELL

Lani je ukupno u svijetu za energetsku tranziciju utrošeno oko 750 milijardi dolara.

Zeleni plan je nezamisliv bez novih ulaganja u obnovljive izvore energije, a što je olakšano padom cijene tehnologije zadnjih godina, kazao je Darjan Budimir, zamjenik direktora Hrvatskog operatora tržišta energije – HROTE, u svojoj prezentaciji “Obnovljivi izvori energije u zelenoj tranziciji i potencijali za njihov razvoj”.

Lani je ukupno u svijetu za energetsku tranziciju utrošeno oko 750 milijardi dolara, a najveći udio odlazi na e-mobilnost. “Hrvatska ima ogroman potencijal za razvoj OIE koji se mjeri u gigavatima novih kapaciteta”, navodi Budimir.

Predstavio je podatke prema kojima je lani u Hrvatskoj proizvedeno 3,5 TWh električne energije, a što je po redoslijedu odmah do HEP-ovih hidroelektrana. To je proizvedeno iz ukupno instaliranih 1048 MW obnovljivih izvora energije, a u konačnici se radi o 20 posto ukupne potrošnje električne energije iz OIE.

Najavio je da će se u narednom razdoblju u Hrvatskoj raspisivati natječaji za kvote proizvodnje OIE kapaciteta 2010 MW, a već je prethodnih tjedana raspisan prvi iz te kvote od 648 MW.

Gledano po tehnologijama, od tih 2010 MW će za vjetroelektrane veće od 3 MW snage biti predviđeno 1050 MW, za sunčane elektrane snage veće od 500 kW čak 865 MW, a elektrane na biomasu snage od 500 kW do 2 MW imat će kvotu za 33 MW.

U kvotama su još bioplin, geotermalne elektrane i male hidroelektrane, a 10 MW je predviđeno za inovativne tehnologije koje su primile razvojnu pomoć EU.

Komentirajte prvi

organizator
Generalni partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner

New Report

Close