Dok se Turska i Grčka spremaju na “come back”, mi povećavamo poreze u turizmu

Autor: Marija Crnjak , 24. studeni 2016. u 16:00
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Hotelijeri su uzalud iščekivali ministra financija Zdravka Marića, koji je navodno u zadnji čas otkazao svoj nastup na Kongresu.

Od države samo tražimo da nam da stabilno okruženje za poslovanje, a mi ćemo dalje investirati jer to znamo i želimo raditi, poručio je Ronald Korotaj, predsjednik Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH), s kongresa hotelijera koji je počeo danas u zagrebačkom hotelu Sheraton. Rast poreznog opterećenja u turizmu, od rasta PDV-a na ugostiteljske usluge na 25 posto te najave poreza na nekretnine, te nedostatak radne snage u turizmu bile su glavne teme prvog dana kongresa koji traje do danas.

"Turizam je dinamična djelatnost u kojoj nema čekanja, a mi smo premala zemlja da se bavimo nekvalitetom, zato nas samo pustite da radimo. U raspravama oko PDV-a potrošli smo dragocjeno vrijeme za pripremu sljedeće sezone", kaže Korotaj. Kao primjer stablnog okvira navodi Zakon o turističkom zemljištu, kojeg sektor čeka godinama. "Zato što tog zakona nema, i turističko zemljište nije riješeno, mi ne možemo investirati u skladu sa zahtjevima tržišta, već se u gradnji novih objekata krpamo s prostornim planovima, vlasništvom, zbog čega nismo konkurentni", kaže Korotaj.

Na Kongresu su sudjelovali ministri turizma i rada Gari Cappelli i Tomislav Ćorić, no ne i najavljeni ministar financija Zdravko Marić, što je razočaralo okupljene jer su očekivati da će ministra javno suočiti s probemom PDV-a. Cappelli je ponovio kako postoji niz mjesta i nameta koji se mogu smanjiti u korist turizma. Ne očekuje pad investicija, a za sljedeću godinu očekuju se ulaganja u iznosu od oko 800 milijuna eura. 

Hotelijeri ipak poručuju kako je Hrvatska ove godine imala niz sretnih okolnosti zbog kojih je sezona bila uspješna, no kako konkurenti rade na povratku prijašnjeg prometa.

"Ova godina za hrvatski turizam obilježena je pozivitnim kretanjima, što se vidjelo i na rastu prihoda i na proširenju sezone, što se posebno odrazilo na poslovanje hotela s 4 i 5 zvjezdica, što je rezultatulaganja u kvalitetu.  Imali smo dobre okolnosti, od pada kamatnih stopa, povoljnih kredita HBOR-a, sniženu stopu PDV-a na ugostiteljske usluge koja će sad dvostruko porasti, te opću stabilnost za razliku od konkurenata poput Turske, Tunisa, Grčke. Međutim, ti će se konkurenti dobro boriti da se vrate u igru, što će najvjrojatnije biti kroz spuštanje cijena, a mi istodobno smanjujemo konkurentnost jer povećavamo porezna opterećenja", upozorila je Ivana Budin Arhanić, članica uprave Valamar Riviere.

Komentirajte prvi

New Report

Close