Dok pregovaraju sa Sberbankom, koči ih bivša tvrtka TLM d.d.

Autor: Suzana Varošanec , 18. lipanj 2015. u 22:00
Novi vlasnik, ruski investitor Igor Šamis/Duško Jarmaz/PIXSELL

Vjerovnici s glasačkim pravima potražuju 188 milijuna kuna, no tu je i 26,8 mil. kn prijavljenih tražbina koje je osporila nova Uprava na čelu s M. Stričevićem.

U postupku predstečajne nagodbe TLM Aluminiuma pokazalo se da postoje neraščišćeni odnosi i sporna potraživanja s tvrtkama nekadašnjim sastavnicima, a zasad je utvrđeno da vjerovnici s glasačkim pravima potražuju 188 milijuna kuna.

Snagom ovršnih isprava izdvajaju se tri državne tražbine: dvije HBOR-ove, 39 milijuna kuna i 3,9 milijuna, te Carinske uprave Ministarstva financija od 14,4 milijuna kuna. Inače, ukupne tražbine javne uprave i tvrtki u pretežitom vlasništvu Hrvatske utvrđene su 22,7 milijuna kuna, a one financijskih institucija vrijedne su ukupno 50-ak milijuna kuna. Utvrđeno je da još postoje četiri vjerovnika s 295 milijuna kuna razlučnih prava, a nitko se, barem zasad, njih nije odrekao, iako to još stignu učiniti. Što se, pak, tiče glasačke 'mašine', sudeći prema Fininom rješenju objavljenom nakon održanog ročišta za utvrđivanje tražbina, navedenih 188 milijuna kuna nije konačan iznos.

Postoji, naime, i oko 14 posto ili 26,8 mil. kn prijavljenih tražbina koje je osporila nova Uprava predvođena predsjednikom Marijanom Stričevićem, osobom od povjerenja novog vlasnika ruskog investitora Igora Šamisa. Iako je trenutačno nepoznanica jesu li se žalili vjerovnici osporenih tražbina, poznavatelji očekuju žalbe. Najzanimljivije je pitanje vezano uz TLM d.d., tj. njegovu moguću žalbu. Riječ je o tvrtki iz bivšeg istoimenog sustava, koja zbog vlasničkih transformacija koje su uslijedile danas nije društvo povezano s predstečajnim dužnikom. Ta je tvrtka prijavila 72 mil. kn tražbina, TLM Aluminium priznaje 49 milijuna, a razliku od 23 milijuna u osnovi čine, tvrde upućeni, kamate.

Ovaj vjerovnik zajedno s tvrtkom Adrial plus, koji ima priznatih 18 milijuna tražbina, a isto ne predstavlja povezano društvo, po našim izvorima drži važan broj glasova. Mogući je čak jezičac na vagi, ovisno o tome postoji li, ili ne postoji, dogovor s bankama. Kako bilo, 26. lipnja istječe rok u kojem šibenska tvrtka mora u Finu dostaviti svoj plan financijskog i operativnog restrukturiranja, usklađen s utvrđenim potraživanjima i tablicama. Takav je nalog, uz obrazloženje da predloženi plan ne obuhvaća sve utvrđene tražbine, očekivano temeljem zakonske obveze, izdalo nagodbeno vijeće.

Navedeni se rok i inače daje pod prijetnjom obustave postupka jer više nema prostora za odgodu predaje potrebne dokumentacije, iako ona može biti podložna promjenama, ovisno o žalbama i odlukama Ministarstva financija. Što se tiče izrade plana, sat već otkucava jer je Finino rješenje poziv dužniku na pregovore s vjerovnicima.

Sad je pravi tajmig, neovisno i o prethodnim razgovorima, koji prema našim izvorima nisu bili vođeni s Jadranskom bankom, ali navodno jesu sa Sberbankom, no rezultat je nepoznanica. Inače, razlučni vjerovnici su HEP-OPSKRBA (jamstvo za Adrial plus), a ima razlučno pravo na 10 milijuna kuna, te HPB (46 milijuna), HETA ASSET RESOLUTION AG (60,7 mil. kuna) i Jadranska banka sa 178 mil. kuna. S druge strane, njihove ukupne obveze prema izvješću dužnika iznose oko 185 milijuna kuna. 

Komentirajte prvi

New Report

Close