Dok kod privatnih zapinje, protupotresna obnova javnih zgrada teče, a novca ne fali

Autor: Suzana Varošanec , 01. rujan 2021. u 22:00
Foto: SANJIN STRUKIĆ/PIXSELL

Pored bespovratnih 683,7 milijuna eura iz Fonda solidarnosti EU još je 5,9 milijardi kuna iz NPOO-a te 200 mil. dolara Svjetske banke.

Novac za obnovu javnih zgrada na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije – ne manjka.

Pored bespovratnih 683,7 milijuna eura iz Fonda solidarnosti EU još je 5,9 milijardi kuna raspoloživo iz NPOO-a za inicijativu obnove zgrada. Kroz 6 reformskih mjera i 4 investicije predviđa se obnova zgrada s poboljšicama, kako bi se komplementarnom primjenom uz sredstva FSEU-a omogućila obnova zgrada s protupotresnim ojačanjem te povećanjem energetske učinkovitosti.

Na raspolaganju je i 200 mil. dolara zajma Svjetske banke, no prvenstveno za resore zdravstva te znanosti i obrazovanja. Što se provedbe tiče, čini se da za razliku od obnove privatnih stambenih i poslovnih objekata obnova javnih građevina neće zapinjati pod teretom neriješenih imovinsko-pravnih odnosa.

S druge strane, rokovi mogu stvarati sve veći pritisak, a po nekima i predviđene niske cijene. Dosad je objavljeno 12 poziva na dostavu projektnih prijedloga i prema podacima tijela nadležnih za provedbu financijskog doprinosa, više je od 370 zaprimljenih projektnih prijedloga.

Potpisano je više od 200 ugovora vrijednosti 5,4 milijardi kuna, navode iz Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, no sklapanje ugovora još je u tijeku, kažu, kako bi se osigurala maksimalna iskorištenost odobrenih sredstava Fonda solidarnosti.

Na poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za obnavljanje radnog stanja infrastrukture i postrojenja u području zdravstva – raspisanog od Ministarstva zdravstva, zaprimljeno je 35 projektnih prijedloga ukupne vrijednosti 2,09 milijardi kuna.

Na poziv Ministarstva znanosti i obrazovanja s istom svrhom, za područje visokoškolskog obrazovanja i znanstvenih institucija, do početka kolovoza zaprimljeno je 63 prijedloga i sklopljena 43 ugovora ukupne vrijednosti 2,14 milijardi.

Na pozive kojima obuhvaćaju odgojne te obrazovne ustanove nižih razina na svom području Grad Zagreb zaprimio je 17 projektnih prijedloga, a sklopljenih je 9 ugovora teških 5,76 milijuna kn.

S 259 projektnih prijedloga u vrijednosti 3,6 milijarde kuna te 147 sklopljenih ugovora ‘teških’ 3,33 milijarde najproduktivnije je Ministarstvo kulture i medija. Fond za obnovu već kreće s tenderima za izvođenje radova za prve završene projekte obnove sakralnih objekata.

U fazi pripreme, pak, projektni su prijedlozi na poziv Grada Zagreba za dodjelu bespovratnih sredstava za vraćanje u ispravno radno stanje infrastrukture i postrojenja vodoopskrbe i odvodnje te prijevoza.

Na poziv resora Darka Horvata za osiguravanje privremenog smještaja za pokrivanje potreba stanovništva pogođenog potresom 22. ožujka 2020. zaprimljena su 2 projektna prijedloga, u vrijednosti 21,2 milijuna kuna te je potpisan ugovor s Gradom Zagrebom od 900.057 kn.

Projektne prijedloge očekuju i na njihov lipanjski poziv za provedbu mjera neposredne obnove potresom pogođenih prirodnih zona kako bi se izbjegle neposredne štete od erozije tla na tim područjima.

Na poziv za osiguravanje preventivne infrastrukture – sanacija šteta nastalih potresom na regulacijskim i zaštitnim vodnim građevinama, očekuju podnošenje projektnog prijedloga Hrvatskih voda, i to kažu, u “očekivanoj vrijednosti planirane alokacije”.

I MUP očekuje zaprimanje projektnih prijedloga na svoj srpanjski poziv za financiranje službi spašavanja za pogođeno stanovništvo. Uskoro se očekuje izrada i objava poziva MINGOR-a za vraćanje u ispravno radno stanje infrastrukture i pogona u energetskom sektoru te poziva Krapinsko-zagorske županije na području prijevoza

Inače, većina poziva objavljena je prije relativno kratkog vremena, a odobreni projektni prijedlozi najčešće uključuju izradu projektne dokumentacije te izvođenje radova, što iziskuje značajno vrijeme, dok su sredstva, navode, zasad isplaćena tek u manjem obujmu, i to za pozive koji takve troškove ne sadrže, kao što je npr. osiguravanje privremenog smještaja.

Komentirajte prvi

New Report

Close