Dok čeka kupca, novi Uljanik zapao u blokadu

Autor: Marija Brnić , 24. svibanj 2023. u 07:43
Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Još se čeka kakve će daljnje korake u prodaji Uljanik Brodogradnje 1856 odobriti skupština vjerovnika njezinog većinskog vlasnika Uljanik Brodogradilišta u stečaju, nakon neuspjelog drugog pokušaja, a da je za to sve manje vremena pokazuju podaci da je račun tvrtke već desetak dana u blokadi.

O manjku financijske snage dalo se iščitati i iz prošlotjedne odluke Vlade, koja je  intervenirala produljenjem jamstva i povećanjem iznosa za kredit za novogradnju 535, ribarski brod za naručitelja Moen Marin iz Norveške, uz čiju gradnju Vlada stala još u ljeto 2021. Izdano je jamstvo za 80% vrijednosti kredita, odnosno 5,12 milijuna eura, a ono je sada podebljano s još 2 milijuna eura, a rok otplate HBOR-u produljen do 2. listopada.

Do tada će, nadaju se svi uključeni, tvrtka održati stabilnost i moći dovršiti gradnju i isplatiti plaće za više od 300 radnika, a nadaju se i da će okončati trakavica s prodajom zainteresiranom kupcu, Čehu Jaroslavu Strnadu. On je još prije sedam mjeseci predao obvezujuću ponudu i bio je voljan platiti 20,57 milijuna eura. Pitanje je hoće li se prodavatelj i potencijalni kupac sada brzo naći oko cijene, čak i ako se vjerovnici odluče za prodaju direktnom pogodbom, s obzirom na to da u međuvremenu škver gomila gubitke, a vjerovnici računaju dobiti toliko da se pokriju potraživanja radnika Uljanika u stečaju, odnosno onoliko koliko je Strnad nudio prije sedam mjeseci.

Komentirajte prvi

New Report

Close