Dogovaraju se posljednji detalji prodaje Tommyja, evo tko su potencijalni kupci

Autor: Poslovni.hr , 31. svibanj 2022. u 11:03
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Tommy je uspješna obiteljska firma – s oko 4,700 zaposlenih, neopterećena kreditima i s preko 250 milijuna kuna godišnje dobiti prije oporezivanja

Čini se da je gotovo, da će još jedan nacionalni lanac maloprodajnih trgovina završiti u rukama stranih vlasnika: već gotovo tri mjeseca eksperti međunarodnog investicijskog fonda CVC provode ‘due dilligence’ u Tommyju. Kako neslužbeno doznaje Dalmacijadanas, finalizacija prodaje trgovačkog lanca za ne manje od 2,5 milijarde kuna je samo stvar tehnikalija.

O prodaji najvećeg dalmatinskog poslodavca već se naveliko šuškalo mjesecima, još je koncem godine T-portal najavio ovakav razvoj situacije. No, u međuvremenu je čini se otpao austrijski Spar kao jedan od potencijalno zainteresiranih kupaca, dok su iz CVC-a pošteno ‘zagrizli’ te je prodaja dogovorena na samom vrhu.

Kako smo doznali od dobro upućenih, jer službenu potvrdu iz sjedišta tvrtke Tommy u Solinu nismo dobili, već neko vrijeme vlasnik Tomislav Mamić želi ‘izaći’ iz posla.

Sjajni poslovni rezultati

Pa se tako prodaja za uspješnu obiteljsku firmu – s oko 4,700 zaposlenih, neopterećenu kreditima i preko 250 milijuna kuna godišnje dobiti prije oporezivanja – ukazala kao praktično rješenje. Vrijedi napomenuti kako je prije nekoliko godina vlasnik Studenca, nešto manjeg, ali također perspektivnog lanca trgovina, također prodao svoje udjela poljskom investicijskom fondu. Ta transakcija je finiširana četiri godine nakon što su vlasniku Studenca propucane noge pri izlasku iz trgovačkog centra u Omišu. Počinitelji, dvojica na skuteru, nikad nisu pronađeni… Novi su pak vlasnici Studenca nakon godina konsolidiranja posljednjih mjeseci krenuli u pojačavanje svojih pozicija na tržištu kupnjom niza manjih trgovačkih lanaca širom Hrvatske, Bure, Pemo, Lonia i Kordun.

CVC ukupno ima investirano preko 157 milijardi eura u različite branše, a za najbolje prinose brinu se stručnjaci u 25 ureda na pet kontinenata. Još 2017. godine su obavili akviziciju Žabka Polska, jednog od većih maloprodajnih lanaca u Poljskoj sa sjedištem u Poznanu, a među ukupno 117 tvrtki u portfelju investicijskog fonda ističe se španjolska LaLiga, Landers Superstore s Filipina te Douglas, poznati lanac kozmetike.

 

 

Komentirajte prvi

New Report

Close