Do kraja ljeta aktivacija stotina gradilišta u Zagrebu i na Banovini

Autor: Suzana Varošanec , 23. ožujak 2022. u 07:01
usenje kuce u Djordjicevoj ulici koja je stradala u potresu/Slavko Midzor/PIXSELL

Ohrabrujuće poruke novog ministra graditeljstva u povodu 2. obljetnice potresa u Zagrebu, najavio i natječaj za novog ravnatelja Fonda za obnovu.

Cjelokupni plan ubrzanja obnove, poglavito one konstrukcijske i izgradnje zamjenskih kuća, bit će poznat u travnju, kako je na dan druge godišnjice potresa koji je pogodio Grad Zagreb i okolne dvije županije najavio novi ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina.

Okrupnjivanje javne nabave
Plan ubrzanja uključivat će konkretne korake i jasnu dinamiku obnove i gradilišta u sljedećih godinu dana i nakon toga, tako da će se, prema ministru, kroz dinamiziranje već započetih procesa prvo pokrenuti više stotina gradilišta – do kraja ljeta.

“Govorim o konstrukcijskoj obnovi i izgradnji zamjenskih kuća, a sve se odnosi na područje Zagreba i Banovine”, rekao je Paladina najavivši i raspisivanje natječaja za novog ravnatelja Fonda za obnovu.

Referirajući se na upitni interes građevinskih tvrtki pogođenih rastom cijena građevinskog materijala pa i nestašicom pojedinih, te dugim rokovima isporuke, dodao je da je interes trenutno dobar. Na većinu natječaja javlja se više ponuđača, i po najnovijim informacijama uključuju se strani ponuditelji – iz EU, ali s trećih tržišta iz kruga WTO-a, dok će se ponovo raspisati oni natječaji Fonda za obnovu na koje nisu stigle ponude pa ministar smatra da se debakl više neće ponoviti.

Ministar Ivan Paladina/ROBERT ANIć/PIXSELL

Pod povećalom je naročito trajanje procesa po zakonskim pravilima o javnoj nabavi, te se kao brzi izlaz razmatra učinkovita poluga putem okrupnjivanja javne nabave i natječaja, za što postoje navodno različiti modeli, no ključno je koji je najoptimalniji da se kroz ugovaranje znatno većih obujma vrijednosti projekata poluči cilj ubrzanja samih procesa.

Okvirni sporazumi i tipski troškovnici, pa onda naručivanje na tim temeljima, moguće je da će konačni izbor kao najrealnija opcija, no je li tako bit će poznato već u sljedećim natječajima kroz sljedeći mjesec.

U konstrukcijsku i nekonstrukcijsku obnovu, slijedom ovih najava očekuje se da će do ljeta krenuti prve višestambene zgrade u Zagrebu, njih 30-ak u centru, od kojih se pola tiče zahtjevnije konstrukcijske obnove.

Ubrzano slijedi, doznajemo, raspisivanje ovih natječaja za odabir izvođača, a ministar je na naš upit otkonio mogućnost izostanka interesa ponuditelja. Građevinska industrija ima svoje izazove, naročito izvanrednog karaktera kroz povećanje cijan građevinskog materijala, no očito je da svi očekuju da će se u hodu prilagođavati, što bi značilo da i obnova slijednom cjeovnih tržišnih udara čeka val poskupljenja.

70

zgrada u Zagrebu trenutačno u procesu samoobnove, prema podacima Ministarstva

I inače zbog ove problematike koja zadire u sve javne projekte trebat će se po svemu sudeći pronaći i adekvatna rješenja, pa i kroz povećanje iznosa njihova sufinanciranja.

U tom smjeru idu i nove uzance o građenju te se kao provedivo pravno rješenje, pod uvjetom da se riješi financijska strana poskupljenja projekata zbog promijenjenih tržišnih okolnosti, omogućuje izmjena ukupne cijene kao rezultat novih okolnosti koje prekoračuju 3%-tni iznos ili 2%-tni ako je riječ o jediničnim cijenama, sve uz opciju izmjene cijene od trenutka davanja ponude.

Državnim novcem nijedna privatna
U Gradu Zagrebu praktički nijedna kuća u privatnom vlasništvu nije obnovljena državnim novcem, zgrada u konstrukcijskoj obnovi nema, dok je 70-ak zgrada u procesu samoobnove. Srušeno je 20-ak objekata među kojima i zgradu na uglu Petrinjske i Đorđićeve ulice, temeljem naloga Državnog inspektorata zbog opasnosti koju predstavlja za sigurnost građana..

Loša dinamika obnove privatnih objekata koja je u ingerenciji državne vlasti, za razliku od dobih rezultata objekata u gradskom vlasništvu što se tiče obrazovnih, zdravstvenih i kulturnih institucija, razlog je zbog kojeg je nova zagrebačka vlast posudila svojih 19 zaposlenika Ministarstvo i Fond kako bi se povećali njihovi kapaciteti.

Komentirajte prvi

New Report

Close