Do kraja godine moguć samo rast izgleda, ne i rejtinga

Autor: Jadranka Dozan , 25. ožujak 2018. u 22:00
Ministar financija je, kaže, zadovoljan/Ivo Čagalj/PIXSELL

Novi kreditni rejting Hrvatske po S&P-u još je stepenicu ispod investicijskog ranga, zbog sporih reformi.

Agencija Standard&Poor's honorirala je smanjivanje javnog duga Hrvatske i poboljšanje fiskalne slike podizanjem kreditnog rejtinga s BB na BB+, što  je još uvijek jedna stepenica ispod investicijskog ranga.

Iako i u toj agenciji ističu kako je sporost strukturnih reformi prepreka za veći iskorak u smislu povratka na investicijski rang, a isto napominju i za još uvijek visoku razinu javnog duga, u najvećoj od globalnih bonitetnih agencija očito su dali veći naglasak na fiskalna poboljšanja uslijed gospodarskog oporavka i efekata porezne reforme, što se lani prvi put očitovalo i u ostvarenju suficita proračuna opće države (oko 0,6% BDP-a).

Među pozitivnim ocjenama apostrofiran je i napredak u restrukturiranju duga cestarskog sektora, čime su pohvale najviše adresirane na Ministarstvo financija. Ministar Zdravko Marić zadovoljan je što su u S&P-u prepoznali solidne gospodarske performanse koje se trenutačno očituju u rastu po stopi od tri posto, ali upozorava pritom i da je  to "iznad stope potencijalnog rasta". Za podizanje potencijalnog rasta koje je naše gospodarstvo sposobno generirati i u uvjetima s manje 'vjetra u leđa' potrebno je, kaže, napraviti dodatne iskorake koji će nas i vratiti u investicijski rejting.

U vezi toga rekao je kako će Vlada za oko mjesec dana usvojiti program konvergencije za iduće tri godine koji bi, kao i nacionalni plan reformi, trebao jasno naznačiti daljnju fiskalnu konsolidaciju i provedbu strukturnih reformi koje bi trebale pridonijeti većem potencijalu rasta. Sve u svemu, podizanje rejtinga ocijenio je i obvezujućim. Do kraja 2018. ipak se u smislu rejtinga može očekivati eventualno revizija izgleda (npr. sa stabilnih na pozitivne), a ne i samog rejtinga. "Izglede rasta rejtinga u idućih 12 mjeseci i dalje determiniraju visok javni dug i strukturne rigidnosti", podcrtavaju u S&P-u. 

Komentirajte prvi

New Report

Close