Do 2020. udio industrije s 15 na 20% BDP-a. Izvedivo?

Autor: Jadranka Dozan , 25. travanj 2018. u 22:00
Vlada danas predstavlja paket reformi/Patrik Macek/PIXSELL

U Vladinu Nacionalom programu reformi većina toga već viđena, na stolu ponovno infrastruktura za porez na nekretnine.

Vlada danas predstavlja Nacionalni program reformi (NRP) koji će do kraja mjeseca proslijediti Europskoj komisiji zajedno s Programom konvergencije s trogodišnjim projekcijama dinamike gospodarskog rasta, javnog duga i proračuna.

Set reformskih mjera u NRP-u predviđa 57 mjera u 11 područja reformi, tj. slično kao i lani (51 mjera u 12 područja). Dakle, dosta je tu već poznatih i najavljivanih mjera.

Prema pisanju Večernjeg lista, NRP ponovno predviđa pripremne aktivnosti povezane s porezom na nekretnine. 

Nakon što je lani taj projekt Vlada stavila na led, u novom NRP-u se ne govori o uvođenju tog poreza, ali su (zacijelo zbog EK) u planu daljnje pripreme infrastrukture za novi sustav oporezivanja, od metodologije procjenjivanja vrijednosti do tzv. cjenovnih blokova. U cilju povećanja konkurentnosti u planu je smanjenje parafiskalnih nameta za daljnjih 10-ak posto ili pola milijarde kuna. Administrativno opterećenje namjerava se smanjiti 30-ak posto, a Strategija digitalne transformacije gospodarstva trebala bi rezultirati rastom udjela industrije u BDP-u sa 15-ak na 20 posto 2020. godine.

Za 24 profesije Vlada predviđa liberalizaciju, a regulacija profesija trebala bi se smanjiti za oko 40 posto. Vezano uz mirovinski sustav već je poznato da se planira kraći rok za prelazak na dulji radni vijek (67 godina), kao jača penalizacija prijevremenih umirovljenja i skraćivanje liste zanimanja s pravom na tzv. beneficirani staž. 

Komentirajte prvi

New Report

Close