Dioki i Dina raščišćavaju u stečaju tko kome duguje

Autor: Suzana Varošanec , 28. travanj 2015. u 22:00
Otezalo se s ispitivanjem tražbina u stečaju Diokija/G. Žućko/PIXSELL

Kad se 15. srpnja budu ispitivale tražbine za Dioki, morat će biti otvoren i stečajni postupak za Dinu.

Obustavljanje postupka predstečajne nagodbe za omišaljsku Dinu Petrokemiju, uz njezin sigurni odlazak u stečaj, pogurao je naprijed, čini se, i stečaj Diokija.

Na Trgovačkom sudu u Zagrebu u stečaju Diokija upravo je sutkinja Vesna Malenica sazvala za 15. srpnja dugo očekivano, posebno ispitno ročište. No, u trenutku kad se budu ispitivale sve one tražbine koje nisu bile ispitane na prvome ročištu za Dioki u ožujku 2014., kao i navodno 15-ak prijava prispjelih u tri mjeseca od njegova održavanja, čini se da će morati biti otvoren i stečajni postupak za Dinu. Prema riječima Dinina povjerenika predstečajne nagodbe Mladena Janiške, nitko se nije žalio na odluku riječkog Trgovačkog suda, što po njemu znači da će uskoro krenuti i službeni prijedlog za pokretanje Dinina stečaja.

Potvrdio nam je to i Predrag Mihaljević, član NO-a Dine, navodeći kako se očekuje da će riječki sud cijeli predmet ovih dana dostaviti Fini, koja će službenim prijedlogom odmah inicirati otvaranje stečaja Dine na Trgovačkom sudu u Rijeci. Iako otvoreni s razmakom od dvije godine, stečajevi za obje tvrtke bit će praktički na samome početku, s malom prednosti postupka Diokija, pa će se u tim predmetima sudovi istodobno baviti uvrđivanjem tražbina. Ta će procedura iznjedriti koliko je Dina dužna Diokiju, odnosno Dioki Dini, i to u pogledu stvorenih novčanih obveza, a bez jamstava.

Posrijedi je stoga otvaranje velikog finala specifičnog slučaja, i to ne samo zbog tražbina koje su i potencijalni razlog otezanja s ispitivanjem tražbina u stečaju Diokija, otvorenome još potkraj 2013. Naime, i druga Diokijeva tvrtka, koja pored Dine drži u svojim rukama zemljište za budući LNG terminal – Adria Oil u likvidaciji  80-postotni je vlasnik, duguje 60-ak mil. eura. Neslužbeno doznajemo da i njemu slijedi stečaj nakon propasti Dinine predstečajne nagodbe. Inače, od gotovo dvije milijarde kuna prijavljenih tražbina prema Diokiju vjerovnicima je priznato 1,52 milijarde, osporeno je 184 milijuna, rezervirano 120 milijuna, a neispitanih 144 milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close