Dina ide u stečaj, mogući manevar – žalbe

Autor: Suzana Varošanec , 17. travanj 2015. u 08:17
Pogon Dine u Omišlju/Goran Kovačić/PIXSELL

Dina nije isplatila 32 plaće radnicima, a pored toga u postupku je stvoreno još 18 milijuna kuna obveza.

Nakon blizu 800 dana trajanja postupka predstečajne nagodbe omišaljske Dina Petrokemije, što je za Guinnessovu knjigu rekorda, završila je agonija radnika, no vijest nije dobra.

Tako je za Poslovni dnevnik direktor Dine Fabio Giacometti prokomentirao odluku Trgovačkog suda u Rijeci kojom je obustavljen postupak. Dina nije isplatila 32 plaće radnicima, a pored toga u postupku je stvoreno još 18 milijuna kuna obveza, najviše HEP-u, Općini Omišalj, Plovputu i Hrvatskom telekomu. "Neću se žaliti jer za to nema osnova. Sutkinja je dala punih godinu dana, k tome još i dodatni rok od 60 dana, ali ništa nije pomoglo. Nakon što prođe žalbeni rok od 8 dana, Fina će predložiti  pokretanje stečajnog postupka tvrtke", navodi Giacometti.

No, ovdje se žalbe vjerovnika, naročito iz redova dobavljača, navodno nikako ne mogu isključiti jer sa bankrotom Dine njezini neosigurani vjerovnici gube šansu za naplatu, dok bi u slučaju nagodbe ipak bolje prošli. Postupak je, pak, očekivano obustavljen, ukratko, zato što se nije provela odluka VTS-a po žalbi Zagrebačke banke, što je trebao učiniti vlasnik, tj. vjerovnici Diokija. Objašnjavajući zašto se toliko otegnulo, i drugi ističu da odgovornost za to nikako nije na Dini.

Giacometti tvrdi da se osjećao kao poštar, dok se u stečaju Diokija, što posebno kritizira, održala samo jedna skupština vjerovnika, a od tad je prošlo 13 mjeseci. Prema njemu, stečajna tijela nisu se nikad izjasnila prihvaća li se ili ne prihvaća predstečajna nagodba Dine. Na Odboru vjerovnika, pak, glasovanje o pitanju jeste li za produžetak Dininog postupka ili ne, donijelo je pat situaciju i državu koja se nije umiješala. Dva su bila za, dva protiv (tu su banke), a država nije glasovala, kaže kaže Predrag Mihaljević, član NO-a Dine.  

Nikad nije raspisan natječaj za prodaju Dine da se vidi ima li zainteresiranih investitora, a postavlja se pitanje zašto, kaže Mihaljević. Tvrdi da je godinama zahtijevao da se raspiše natječaj, te smatra da Dina ide u stečaj zbog neopredjeljenosti države koja je "izgubila interes da se Dinina nagodba spasi u trenutku kad je Dioki završio u stečaju". Stečajna upraviteljica Marija Vujčić Turkulin nije bila dostupna za komentar. 

Komentirajte prvi

New Report

Close