Dina bi hitnu skupštinu, stečajna upraviteljica Diokija nemoćna

Autor: Suzana Varošanec , 23. listopad 2014. u 22:01
Radnici omišaljske tvrtke koji nisu primili 26 plaća prozivaju i Vladu/Nel Pavletić/PIXSELL

Dinin apel stečajnoj upraviteljici Diokija Mariji Vujčić Turkulin da stupi u akciju realizacije predstečajne nagodbe.

Nakon što su radnici Diokija u stečaju zatražili smjenu stečajne uprave Trgovačkom sudu u Zagrebu, iz omišaljske tvrtke-kćerke Dina-Petrokemija odmah je uslijedio novi pritisak – poziv na hitnu akciju.

Oba su dopisa radnička, a otvaraju pitanja o eventualnom pogodovanju bivšem vlasniku Robertu Ježiću. Dopis o smjeni sastavio je predstavnik radnika u Diokijevom Odboru vjerovnika Ivica Ratković, inače bivši Diokijev pravnik. Novi, pak, Dinin apel stečajnoj upraviteljici Diokija Mariji Vujčić Turkulin da stupi u akciju realizacije predstečajne nagodbe (PN) Dine, potpisuje  radnički nadzornik, u Dini je to Predrag Mihaljević. Od Diokijeve stečajne upraviteljice koja se našla između 'dvije vatre' – po funkciji je ujedno i predsjednica NO-a te predstavlja i Skupštinu Dine koja je stečajna masa Diokija, Dinaši traže hitno sazivanje skupštine.

Na njoj bi se, kažu, izvršilo smanjenje temeljnog kapitala te proveo upis dokapitalizacije s udjelima Diokija, HEP-a i Zagrebačke banke, sukladno prihvaćenom planu financijskog restrukturiranja. Zahtjev je to u biti za hitni nastavak procedure predstečajne nagodbe što bi, tvrde, omogućilo i konačno zaključenje nagodbe pred Trgovačkim sudom u Rijeci, a time i njenu ovršnost. Radnici omišaljske tvrtke (330) koji nisu primili 26 plaća prozivaju i Vladu jer je smatraju odgovornom za rješenje Dine. Očekuju dvije stvari, da Vlada presječe špekulacije oko restrukturiranja – kaže istinu oko izgradnje LNG terminala (jedan od 5 strateških projekata koji je po novome u fokusu i EK), te namiri sva radnička potraživanja iz imovine.

Kako su sami ministri više puta isticali, ona je  "dovoljno velika da radnici ne bi trebali biti zabrinuti". I alternativni scenarij stečaja, ako nagodba ne može proći, radnicima je bolje rješenje nego status quo, a otvara se pitanje je li to i jedino rješenje. Što se tiče Vujčić-Turkulin, kako nam je pojasnila, odluka je na vjerovnicima koji ne mogu odlučiti jer, osim najave obvezujuće ponude od potencijalnog strateškog partnera (Davon i Kazahstanci), zapravo nisu dobili nikakvu konkretnu ponudu. No, kako nam je objasnio predstečajni povjerenik Dine Mladen Janiška, po zakonu više nije moguća nagodba jer nije moguć treći strateški i partner, a dva su iskorištena (Turci i Čermak).

Svi vjerovnici Dine su u zraku, posebno oni mali kojima prijeti stečaj, kaže on dodajući da je Trgovački sud u Rijeci blokiran odlukom Diokija koji treba svoje potraživanje pretvoriti u temeljni kapital. Dioki je u stečaju, a glavna skupština vjerovnika, koja jedina može donijeti odluku hoće li ući u kapital Dine ili ne, nije zakazana. To je to što blokira Dinu, kaže Janiška. Po njemu bi Fina trebala obustaviti taj predstečaj, a ona ne donosi odluku jer je lopticu prebacila na Trgovački sud u Rijeci. Fina misli da je završila svoj dio posla, a Janiška tvrdi da to nije moguće jer njegov mandat traje.

Komentari (5)
Pogledajte sve

pametnije bi im bilo da sazovu Diokievu.

i da se ova budalaština od stečaja završi .

Linić i Čačić putuju u Tursku da traže povrat 5 mil.€ hoće li ih uspjeti vratiti?

@predragm

Hvala na upozorenju, ispravili smo naslov.

LP

Greška u naslovu … Ne zahtjeva se sazivanje Skupštine DIOKI-a nego DINE!!!!

New Report

Close