Digitalizacija zdravstva – preduvjet za podizanje kvalitete usluge

Autor: Poslovni.hr , 08. lipanj 2021. u 14:10
Foto: Amcham

AmCham u preporukama ukazuje na potrebu digitalnog povezivanja bolničkog sustava, informatičkog sustava primarne zdravstvene zaštite i informacijskog sustava njege i rehabilitacije.

Američka gospodarska komora u Hrvatskoj predstavila je državnom tajniku Silviu Bašiću i suradnicima iz Ministarstva zdravstva stajalište e-Zdravstvo.

„Pandemija koronavirusa pokazala nam je koliko brzo se procesi mogu digitalizirati u svim segmentima poslovanja, pa tako i u zdravstvu. Telekonzultacije, komunikacija putem chatbotova, digitalnih AI asistenata i aplikacija i slična digitalna rješenja bilježe sve veću primjenu na globalnoj razini. Prije 10-ak godina, Hrvatska je bila jedna od zemalja EU koja se mogla pohvaliti zavidnom razinom digitalizacije zdravstva i zdravstvenog sustava, no unatrag nekoliko godina došlo je do određene stagnacije. Sada je vrijeme da vratimo fokus na važnost procesa digitalizacije zdravstva ukoliko želimo biti među liderima u tom području,“ rekla je Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica AmCham-a na sastanku s državnim tajnikom u Ministarstvu zdravstva Silviom Bašićem.

„S jedne strane imamo veliki broj bolnica koje razvijaju ili su već razvile vlastite informacijske sustave koji pokrivaju poslovne procese, ali nisu integrirane s drugim dionicima u sustavu. S druge strane, Hrvatski zavod za javno zdravstvo upravlja s više od 20 integriranih registara poput Registra zdravstvenih radnika, Registra za rak, Registra za dijabetes i ostalih. U aktivnoj upotrebi su i preventivne liste te liste za proaktivno vođenje pacijenata s dijagnozama koje zahtijevaju bilježenje svih specifičnih parametara za svaku pojedinu bolest. Vidimo da se Hrvatska može pohvaliti kvalitetnim pojedinačnim digitalnim i informatičkim rješenjima, ono što nedostaje je most koji će ih spojiti u funkcionalnu digitalnu cjelinu,“ zaključila je Doko Jelušić predstavljajući AmCham-ovo stajalište „e-Zdravstvo“.

AmCham u preporukama ukazuje na potrebu digitalnog povezivanja bolničkog sustava, informatičkog sustava primarne zdravstvene zaštite i informacijskog sustava njege i rehabilitacije; izradu analize i nadzora sustava koji će dovesti do poboljšanja ishoda liječenja i racionalizacije troškova; poticanje razvoja i korištenja digitalnih softverskih rješenja namijenjenih zdravlju i prevenciji bolesti.

„Harmonizacija cjelokupnog sustava bit će jedan od najvećih izazova u budućim koracima unaprjeđenja usluga e-Zdravstva. Ono što ohrabruje je svjesnost i razumijevanje nadležnih tijela za potrebom nadogradnje i pronalaženjem resursa, između ostalog i iz EU fondova, za buduću nadogradnju e-Zdravstva,“ zaključila je Doko Jelušić.

Komentirajte prvi

New Report

Close