Darko Horvat o BDP-u: Želim rast od pet posto

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. svibanj 2019. u 13:57
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

To je već 19. tromjesečje zaredom kako BDP raste, i to znatno brže nego u prethodnom, kada je gospodarstvo poraslo 2,3 posto na godišnjoj razini.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat u srijedu je, komentirajući međugodišnji rast BDP-a u prvom tromjesečju od 3,9 posto, izjavio da je hrvatsko gospodarstvo na dobrom putu te kako bi bilo dobro da je ta stopa rasta faza prema željenom rastu od pet posto.

Odgovarajući na pitanje novinara o snažnom rastu BDP-a u prvom tromjesečju, Horvat je na marginama predstavljanja novog poziva Europskog socijalnog fonda za dostavu projektnih prijedloga "Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika – faza I", kazao kako ni on ni drugi ministri nisu zadovoljni sa stopom rasta od 2,5 posto.

"Ako je ovo brojka koja se događa kao jedna prolazna ili međufaza do meni željenih 5 posto gospodarskog rasta onda smo na dobrom putu", rekao je Horvat ustvrdivši kako "ovo polako ide prema 5 posto".

Hrvatsko gospodarstvo poraslo je u prvom tromjesečju ove godine za 3,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je najbrži rast od kraja 2007. godine, a ponajviše se zahvaljuje rastu investicija i osobne potrošnje.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u srijedu prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom kvartalu porastao 3,9 posto na godišnjoj razini.

To je već 19. tromjesečje zaredom kako BDP raste, i to znatno brže nego u prethodnom, kada je gospodarstvo poraslo 2,3 posto na godišnjoj razini.

Rast od 3,9 posto najveći je još od četvrtog tromjesečja 2007. godine, kada je BDP porastao po stopi od 4,2 posto.

Komentari (9)
Pogledajte sve

U prvom tromjesječju nije bila ova cijena nafte, a obzirom na sadašnje cijene nafte, loše vrijeme i upitnu turističku sezonu, zveckanje oružjem u susjedstvu upitan je budući smjer BDP-a.


Ponekad je dovoljno samo promijeniti čelnog čovjeka Statističkog zavoda.

🙂 dobar

Ponekad je dovoljno samo promijeniti čelnog čovjeka Statističkog zavoda.

I ja želim puno toga, ali sam svjestan da ako otežem ili ne činim gotovo ništa da su male šanse za ostvarenje!

New Report

Close