Dani kulture, gastronomije i obrtništva Kraljevine Maroko u Zagrebu od 9. do 14. travnja

Autor: Objava za medije , 05. travanj 2013. u 11:18
Njegova Ekselencija gospodin Moulay Abbès El Kadiri

Ova manifestacija prvo je predstavljanje Kraljevine Maroko u Hrvatskoj i dio je truda koje ona ulaže u proces povezivanja civilizacija i zbližavanja naroda.

Povodom službenog otvorenja Veleposlanstva Kraljevine Maroko u Zagrebu, s partnerima Marokanskim Domom obrtnika i Nacionalnom turističkom zajednicom, organizira Dane kulture, gastronomije i obrtništva Kraljevine Maroko koji će trajati od 9. do 14. travnja 2013.

Maroko je zemlja posebna po svojoj raznovrsnosti. Spoj je pustinje, Atlantika i Mediterana, ribarskih gradića i raskošnih palača, plodnih polja, planina, ali i pustinjske oaze. Najpoznatiji turistički grad je Marrakech, poznatiji kao ''crveni grad'' ili ''biser s juga'', okružen zelenim oazama iza kojih se vide bijeli planinski vrhovi, dok je Fes najstariji grad i na listi svjetske baštine UNESCO.

Ova manifestacija prvo je predstavljanje Kraljevine Maroko u Hrvatskoj i dio je truda koje ona ulaže u proces povezivanja civilizacija i zbližavanja naroda. Ujedno je to i prilika za bolje upoznavanje kulturološke raznolikosti i bogatstva te zemlje putem izložbi, obrtničkih radionica, kulinarskih prezentacija, gastronomskih degustacija te predstavljanje njihove mode i dizajnera.

Tijekom Dana kulture održat će se revije poznatih svjetskih dizajnera poput Meriem Belkhayat, jedne od najpoznatijih i čuvenih marokanskih dizajnerica kaftana. Tradicionala marokanska odjeća koja ženama predstavlja naslijeđe i kulturu, a nosi se u svim prigodama. Rađena prema svjetskim, dizajnerskim trednovima s dodirom tradicije, posebno će se predstaviti hrvatskim modnim znalcima. Modna legenda Yves St. Laurent učinio je kaftan odjećeom za elite, počevši ih dizajnirati za klijente s Manhattana. Uz Meriem, hrvatskim ljubiteljima mode, predstavit će se još jedan poznati marokanski dizajner, Albert Oiknine, koji je najfinije materijale i tkanine optočio swarovski kristalima i učinio kaftan poželjnim odjevnim predmetom.

U tjednu Marokanske kulture hrvatski građani imat će priliku vidjeti i posebne obrtničke radionice koje će se održati u razdoblju od 9. do 14. travnja na Sajmu obrtništva na Zagrebačkom velesajmu, od 9. do 13. travnja u atraktivnom šatoru na Oleander terasi hotela Esplanade te na Trgu bana Jelačića 13. i 14. travnja. Hrvatska javnost imat će priliku otkriti posebnost marokanske umjetnosti u sljedećim granama obrtništva: koža, keramika, galanterija, srebro, nakit i pokućstvo. Bit će to prigoda da se divi i samim obrtnicima koji će prikazivati svoje vještine veza, obrade terakota pločica, bakrorez, tetoviranja kanom i slično.

U sklopu tjedne manifestacije Zagreb će ugostiti i svjetski priznatu pijanisticu iz Maroka, Ritu Saher. Poznata pijanistica i dobitnica brojnih nagrada, klavir je počela svirati sa sedam godina, u Zagrebu će pridonijeti predstavljanju bogastva i susretu klasične glazbe i tradicionalne marokanske umjetnosti.

Hrvatski građani imat će jedinstvenu priliku u kušanju tradicionalnih marokanskih jela i upoznavanju njihove gastronomije. Tradicionalna marokanska jela sastoje se od više slijedova sa značajnim utjecajem berberske i andaluzijske gastronomije. Dani kulture, gastronomije i obrtništva jedinstvena je manifestacija tijekom koje hrvatski građani mogu naučiti nešto više o ovoj magičnoj zemlji bogate tradicije, baštine i kulture.

Obrništvo se u Maroku razvilo s dolaskom prvih berberskih plemena i njihovim smještanjem na sjeveru zemlje u 5. stoljeću prije naše ere. Tu su uspostavili i svoju trgovinu koju je, među ostalim, činila i razmjena obrtničkih proizvoda. Obrtništvo svoj vrhunac doživljava dolaskom velikih dinastija. Od 1062.g. do 1147.g., dinastija Almoravida preferira andalušku umjetnost, Almohadi (1147-1269) pak naglasak stavljaju na kulturološki i arhitektonski razvoj. Naposlijetku, Merinidi (1269-1465) najviše cijene umjetnost koja, u tom periodu, dostiže vrlo visok stupanj profinjenosti. Dinastije Saadieri i Alawiti ih naslijeđuju, ostavljajući svaka svoj utjecaj na obrtništvo, koje je u međuvremenu doživjelo mnoge promjene vezane za suvremene strane utjecaje i razvoj načina života Marokanaca, što se uvelike osjetilo i u njihovom stvaranju. I tako se obrtništvo oblikuje i na milost i nemilost tendencijama i oscilira između tradicije, autentičnosti i suvremenosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close