Danas starta Vladina bijela lista trgovaca, ‘spala na tri slova’

Autor: Poslovni dnevnik , 16. veljača 2023. u 22:00
Samo tri trgovačka lanca pistala su biti dio bijele liste, a to su Konzum, Tommy i KTC/S. B. Babić/PIXSELL

Riječ je o aplikaciji s oko 350 artikala čije će cijene građani moći usporediti svakih 15 dana.

Nakon višetjednih “otrovnih strelica” između trgovačke branše i Vlade, koja je predstavnike ovog sektora na početku godine optužila za neopravdano podizanje cijena u sjeni uvođenja eura, rasplet će, čini se, biti daleko blaži od prvotno najavljivanog iz Banskih dvora.

Umjesto “crne liste” koja bi potrošače upozorila na trgovce koji bezrazložno poskupljuju proizvode, Vlada će objaviti “bijelu listu”, odnosno aplikaciju s oko 350 artikala čije će cijene građani moći usporediti svakih 15 dana.

Kako je jučer najavio ministar gospodarstva Davor Filipović, ta je platforma u testnoj fazi i danas će biti dostupna građanima i predstavljena javnosti.

No, koliko će ona doista odražavati stvarnu sliku kretanja cijena maloprodaje na hrvatskom tržištu upitno je zbog činjenice da su samo tri trgovačka lanca pristala biti dio “bijele liste” i dostavljati Vladi podatke o cijenama traženih artikala, a to su Konzum, Tommy i KTC.

Unatoč tomu, ministar smatra da je “ovakav način informiranja javnosti jako dobar i da će ‘bijele liste’ pomoći građanima donositi odluke prilikom kupnje te će moći povjerenje pokloniti trgovačkim lancima koji su odlučili biti transparentni”.

Filipović je jučer spomenuo kako se na temelju podataka koji su dosad pristigli, može reći da su od 31. prosinca do 15. veljače u Konzumu porasle cijene četiri artikla i to se odnosi na nesezonsko povrće, a sličan trend je i u KTC-u i Tommyju.

Komentirajte prvi

New Report

Close