Videokonferencija InvestCro – pogledajte kako će izgledati investicije u ‘novom normalnom’

Autor: Ana Blašković , 02. lipanj 2020. u 08:00
Andrea Doko Jelušić/Matija Habljak/PIXSELL

Što se dogodilo s ulagačkim potencijalom Hrvatske? Jesmo li u prednosti zbog dobre epidemiološke slike? Što donosi novi proračun Unije?

Koronavirus gotovo preko noći preokrenuo je svijet i do jučer nezamisliv scenariju kojem se granice zatvaraju, za živote bitka se vodi karantenom, a ekonomija staje – postao je stvarnost.

No, svako izvanredno stanje nakon nekog vremena postaje redovno pa sada kad je šok prvog vala prošao u svijetu bez lijeka, cjepiva i kolektivnog imuniteta, postaje jasno da će se život i poslovanje morati tražiti u “novom normalnom”.

Stoga u našem projektu InvestCro na prvoj video konferenciji koja se emitira na portalu Poslovnog dnevnika i Večernjeg lista danas otvaramo nova pitanja o, u novim okolnostima još važnijoj, temi investicija i rasta u Hrvatskoj. Što se dogodilo s ulagačkim potencijalom Hrvatske u doba korone? Jesmo li u prednosti zbog dobre epidemiološke situacije ili će ipak prevagnuti dobro znano otezanje s reformama? Što donosi novi proračun Unije?

U kojoj mjeri odluke o investicijama oblikuje neizvjesnost i mogu li poduzetnici pronaći svoju nišu u recentnim geopolitičkim preslagivanjima? Zašto država ne osmisli projekte u kojima bi angažirala milijarde kuna štednje u bankama? To je samo dio aktualnih tema o kojima će naši panelisti diskutirati – Zdenko Lucić, državni tajnik Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Judita Cuculić-Župa iz ureda Europske komisije u Zagrebu, Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica AmChama i Zdenko Adrović, direktor Hrvatske udruge banaka, a sve pod moderatorskom palicom glavnog urednika Poslovnog dnevnika Vladimira Niševića.

Dobre i loše prognoze

Procjene Europske komisije govore o snažnom padu gospodarstva od 9,1 posto ove godine, no iduće godine rast bi mogao dosegnuti 7,5 posto BDP-a.

Ali prije nego što poslušamo njihova razmišljanja imat ćete prilike pogledati i intervju s ministrom regionalnog razvoja i EU fondova Markom Pavićem koji odgovara na naše pitanje mogu li europski fondovi biti pokretač novog razvoja Hrvatske kao i na pitanje o fondu pomoći vrijednom 10 milijardi eura te naravno novom financijskom razdoblju koje oečekuje Europsku uniju.

Kolegica Majda Mikulandra razgovarala je s Gordanom Žanićem, pomoćnikom ministra zdravstva na temu utjecaja i pomoći europskih fondova hrvatskom zdravstvu u vrijeme korone ali i nakon njega. Sve to imate prilike pogledati danas na portalima Poslovnog dnevnik i Večernjeg lista u sklopu jedinstvenog projekta InvestCro. Kao mali uvd u sve što možete vidjeti na našim portalima donosimo i nekoliko izjava sudinoka panel diskusije.

Procjene su da će pad direktnih stranih investicija u svijetu dosegnuti oko 40 posto ove godine što je nastavak ranije započetog trenda započetog trgovinskim ratom najvećih globalnih igrača. Hrvatska se u zdravstvenoj krizi postavila odlično, Vlada je brzo reagirala i očuvala radna mjesta što predstavlja odličan temelj za nove investicije, smatra državni tajnik Zdenko Lucić, no upozorava da puno toga ovisi o razvoju situacije kod najvećih trgovinskih partnera.

Novi trendovi

Procjene su da će pad direktnih stranih investicija u svijetu dosegnuti oko 40% ove godine što je nastavak ranije započetog trenda započetog trgovinskim ratom.

“Nama je u fokusu privlačenje investicija s visokom dodanom vrijednosti, kreirati poticaj za privatnu inicijativu, razvoj novih tehnologija, industriju 4.0., proizvodnju strojeva i opreme, kaže Lucić. Procjene Europske komisije govore o snažnom padu gospodarstva od 9,1 posto ove godine, no iduće godine rast bi mogao dosegnuti 7,5 posto BDP-a pod uvjetom da se epidemiološka slika popravi, no uz prisustvo značajnih negativnih rizika, kaže Judita Cuculić-Župa iz zagrebačkog ureda EK.

“Objavili smo smjernice za Hrvatsku u sklopu Ekonomskog semestra koji je za cijelu Europu refokusiran da se riješi pandemija, osigura likvidnost da ne dođe do insolventnosti tvrtki i osigura zeleni oporavak”, kaže Cuculić Župa dodavši da ranije identificirani problemi Hrvatske, poput korupcije i visokog udjela države u gospodarstvu, ostaju i njihovo rješavanje će se pratiti.

EK predložila je članicama ukupni proračun u razdoblju od 2021. do 2027. ‘težak’ 1,85 bilijuna eura u sklopu kojeg je i fond za oporavak Next Generation EU od 750 milijardi eura za koji bi se Komisija zadužila na međunarodnim tržištima…

Komentirajte prvi

ORGANIZATOR
SUORGANIZATOR
ANALITIČKI PARTNER

New Report

Close