Dan uoči predaje ponuda natječaj iz fonda NPOO-a zatvoren i poništen, objašnjenja iz Ministarstva još nema

Autor: Marija Brnić , 31. svibanj 2022. u 18:00
Foto: Pixabay

U samo prvoj sekundi bile su zaprimljene čak 354 ponude

Dan uoči predaje ponuda na još jedan natječaj iz fonda NPOO-a ‘Bespovratne potpore za novoosnovana poduzeća’, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja objavilo je da zatvara i poništava taj natječaj.

Službenog objašnjenja razloga još nema, no nije teško zaključiti da je to rezultat brojnih nepravilnosti na koje su ukazali poduzetnici koji su se prijavljivali s projektima na prvom nadmetanju kroz sustav eNPOO ‘Komercijalizacija inovacija’, kada su samo u prvoj sekundi bile zaprimljene čak 354 ponude.

Radilo se o natječaju na kojemu se poduzetnici bore za 380 milijuna kuna bespovratnih sredstava, a uglavnom su projekte nudili iz ICT sektora, pa su i reakcije na taj inače nepopularan model natječaja bile oštrije. Utvrdili su i obavijestili Ministarstvo, a o čemu je Poslovni dnevnik pisao u današnjem izdanju, čak i da su upute korisnicima za prijavu projekata mijenjane, i to nakon što je započeto prijavljivanje projekata 20. svibnja, te je pritom antidatiran i unos izmijenjene dokumentacije. To upućuje da je su kandidati bili krivo informirani o pravilnom unosu prijave, te da su nekima možda bile dostupne ispravne upute, zahvaljujući čemu mogu ostvariti prednost.

Zbog svega, poduzetnici su apelirali da se provede i forenzičko ispitivanje sustava, pa i pozove OLAF. Ministarstvo financija, koje je vlasnik sustava eNPOO, odgovorilo je na novinarski upit objašnjenjem da se prijave na automatiziran, robotiziran i sličan sustav smatra zlouporabom sustava i takve se kandidate isključuje iz postupka.

“Takva ponašanja u podnošenju prijava su registrirana, a Ministarstvo financija dostavilo je informacije i dokaze mjerodavnim institucijama na daljnje postupanje”, odgovorili su iz ministarstva financija, ne ulazeći u detalje o broju takvih slučajeva, koji očito nisu bili prijavljeni ljudskom rukom.

Iz Ministarstva gospodarstva sada se očekuje objavu hoće li, kada i pod kojim uvjetima biti ponovno raspisan natječaj za potpore za novoosnovana poduzeća, koji je trebao biti ukupno težak 141,7 milijuna kuna, a vrijednost potpore po poduzetniku predviđena je od 200 tisuća do milijun kuna. Osim toga, trebat će objasniti i kakva je sudbina ‘Komercijalizacije inovacija’, hoće li i taj natječaj biti poništen i ponovljen po drugom modalitetu umjesto najbržeg prsta.

“Čim se uvjeti poziva prilagode, on će se ponovno objaviti, no ovaj put po modelu privremeno otvorenog poziva. To znači da će se svi projektni prijedlozi zaprimljeni u definiranom vremenskom roku evaluirati, te će se sastaviti rang lista sukladno rezultatima ocjene kvalitete”, poručili su iz Ministarstva gospodarstva.

„Slušam privatni sektor i poslovnu zajednicu i važne su mi njihove sugestije kako poboljšati sustav. Sredstva iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti ključna su za nastavak gospodarskog rasta Hrvatske koji nose upravo poduzetnici i zato im moramo olakšati svim sredstvima kojima možemo. Iznimno je važno da svi projektni prijedlozi budu evaluirani i da svi dobiju priliku za dobivanje sredstava u skladu s kvalitetom svojih projekata“, izjavio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, kojeg je ovaj model natjecanja po sistemu najbržeg prsta zatekao i poništenje natječaja je ujedno i njegov prvi konkretniji ministarski potez.

Odluku o poništenju natječaja za potpore za novoosnovana poduzeća pozdravlja HUP, koji godinama kritizira taj modalitet i zagovara integraciju ‘brojača vrijednosti prijava’, kojim bi poduzetnici koji apliciraju u svakom trenutku mogli vidjeti koliko je posto od alokacije projekata zaprimljeno. Iako vodi do bržeg ugovaranja, modalitet najbržeg prsta više ne bi trebalo koristiti za poduzetničke natječaje, smatraju u HUP-u, koji je danas izrazio zabrinutost zbog mogućih nepravilnosti i naknadnih objava izmjena uputa za korištenje sustava.

Komentirajte prvi

New Report

Close