Dalekovodu posao DIV-a, oni krive HŽ Infrastrukturu

Autor: Darko Bičak , 01. kolovoz 2022. u 10:42
Radove na toj željezničkoj dionici prema Mađarskoj vodi konzorcij DIV grupe, Dalekovoda i Zagreb-Montaže/MATIJA HABLJAK/PIXSELL

Promjene u konzorciju koji gradi prugu Dugo Selo – Križevci.

U Hrvatskoj su proteklih dana u fokusu javnosti bili grandiozni infrastrukturni projekti, od Pelješkog mosta preko rekonstrukcije pruge Hrvatski Leskovac – Karlovac, koja je s vrijednošću od 2,7 milijardi kuna i skuplja od mosta, a bilo je i novosti oko samo nešto manje skupe rekonstrukcije, ali dosta kompleksnije pruge Dugo Selo – Križevci.

U skladu s ugovorom
Naime, radove na toj željezničkoj dionici prema Mađarskoj vodi konzorcij DIV grupe, Dalekovoda i Zagreb-Montaže. U petak je Dalekovod izvijestio poslovnu i opću javnost putem Zagrebačke burze da je došlo do stanovitih promjena u raspodjeli poslova u konzorciju tako da će Dalekovod preuzeti dio poslova DIV-a.

“Odlukom članica konzorcija odlučeno je kako će se provesti preraspodjela ugovorenih radova gospodarskog subjekta DIV grupa. Ova odluka provedena je u skladu s odredbama aktualnog Ugovora potpisanog među članicama konzorcija, kao i Ugovora između konzorcija i HŽ Infrastrukture kao naručitelja.

Do odluke je došlo jer je postojala objektivna potreba s ciljem uspješnog izvršenja svih obveza sukladno spomenutim Ugovorima. Ovom odlukom članovi konzorcija će osigurati potrebne uvjete za nastavak provedbe ugovorenih aktivnosti te spriječiti daljnje rizike u realizaciji projekta.

Društvo Dalekovod aktivno će preuzeti sve poslove koji su prethodno bili u nadležnosti gospodarskog subjekta DIV grupe, a u cilju urednog i pravodobnog izvršenja projekta rekonstrukcije i izgradnje željezničke pruge na dionici Dugo Selo – Križevci”, izvijestili su iz Dalekovoda.

Neslužbeno iz te tvrtke doznajemo da se radi o internim preraspodjelama i zapravo ništa posebno neće mijenjati, a da je ova objava bila samo formalnost zato što je Dalekovod izlistan na Zagrebačkoj burzi.

22,9

posto posla na pruzi Dugo Selo - Križevci pripalo je DIV-u

Iz DIV grupe pak poručuju da su oni i dalje član konzorcija kojeg sačinjavaju Dalekovod i Zagreb Montaža za željeznički infrastrukturni projekt izgradnje dvokolosiječne željezničke pruge visoke učinkovitosti na koridoru transeuropske mreže TEN-T Dugo Selo-Križevci.

“Konzorcij DIV – Dalekovod – Zagreb-Montaža potpisao je ugovor s HŽ Infrastrukturom, a ne DIV samostalno, te je Konzorcij imao ugovorom potpisanu preraspodjelu radova tako da je na DIV i njegove podizvođače otpadalo 22,9% posla, Dalekovod i partnere 35,06% te na Zagreb-Montažu i podizvođače 42% poslova.

Iz preraspodjele je vidljivo kako DIV ne izvodi samostalno radove nego je član Konzorcija koji izvodi radove i to svaki član konzorcija u svojem obimu i domeni. Investitor (HŽi) je sukladno ZOO bio obvezan predati Izvođaču gradilište slobodno od stvari i osoba, ali na snazi su drugačije okolnosti koje izvođaču daju pravo na produljenje roka dovršetka radova, a koje uključuju: Neizmješten dalekovod 110 kV na pruzi M103, Rekonstrukciju ZAJ stupova na KR 3,4,5 te Projektno rješenje uklopa Križanja 7”, naglašavaju iz DIV-a.

Bitno izmijenjene okolnosti
Dodaju da se kroz proteklih godinu dana susreću, kao i čitavo gospodarstvo, s vrlo izraženim problemom kontinuiteta visokog rasta cijena materijala, opreme i energije zbog čega su uložili preko 200 milijuna kuna vlastitih sredstava.

“Posljedično uz to i rasta cijene rada, kao i višestrukog povećanja troškova transporta, čitav posao je s teško predvidivim trendom. Investitora smo upoznali s neodrživom situacijom koja predstavlja bitno izmijenjene okolnosti ugovora u odnosu na okolnosti koje su bile poznate u trenutku zaključenja ugovora, a koje iskusan izvođač nije mogao predvidjeti i daje nam za pravo, sukladno čl.369 ZOO za izmjenu ugovora, no Investitor se još nije očitovao.

Kao ni na činjenicu da kasni s plaćanjem obavljenih radova”, kazali su nami iz DIV-a. “Dok su drugi izvođači na drugim projektima potpuno stali sa izvođenjem radova, DIV je nastavio izvoditi radove kako bi umanjio štetu koja je nastala zbog poremećaja, te će i dalje kontinuirano izvoditi radove dinamikom sukladno ugovoru i održivom poslovanju”, stoji u pojašnjenju koje su iz DIV-a uputili Poslovnom dnevniku. DIV grupu čini 79 povezanih tvrtki s 3234 zaposlenih i, kako sami ističu, ukupnom vrijednošću koncerna od 490 milijuna eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close