Dalekovod ‘cilja’ njemačko tržište teško desetke milijardi eura

Autor: Suzana Varošanec , 29. lipanj 2020. u 12:04
Foto: Patrick Miller/Pixbay

Tijekom ove godine navodno se mogu očekivati prvi iz serije njemačkih tendera vezanih za projekte obnove prijenosne mreže.

Zagrebačkom Dalekovodu tradicionalnog izvoznog usmjerenja u fokusu su novi inozemni ugovori kojima je cilj diverzifikacija aktivnosti po geografskom ‘ključu’.

Smanjenje ovisnosti o pojedinom tržištu postalo je sastavnica dopunjene izvozne strategije, dio čega predstavlja nastup u sklopu konzorcija koji predvode u Sloveniji, gdje su dobiveni poslovi vezani i za izgradnju 80 kilometara dalekovoda kojim se na novoj trasi povezuju prijenosni sustavi Slovenije i Mađarske.

Sljedeća ‘meta’ je iskorak na njemačko tržište gdje Dalekovod de facto dosad nije gradio. Posrijedi su poslovi za koje se može natjecati po prvi put, nakon što se uspješnim okončanjem procesa pretkvalifikacije kvalificirala kao natjecatelj.

Tijekom ove godine navodno se mogu očekivati prvi iz serije njemačkih tendera. Tržište obnove prijenosne mreže u Njemačkoj vrijedno je više desetaka milijardi eura, tj. prema međunarodnoj energetskoj agenciji ENTSO, njemačke potrebe čine 1/3 ulaganja u navedenu obnovu u Europi ukupne vrijednosti cca 150 milijardi eura u razdoblju do 2030.

Aktivnost Dalekovoda danas u Sloveniji, gdje je konstantno prisutan kroz tvrtku Dalekovod Ljubljana, no opseg poslova ovisi o razini investicija u toj zemlji, prema riječima predsjednika Uprave Dalekovoda Tomislava Rosandića nastavak su izvozne strategije.

Predstavljena je još prije 13 godina kada je potpisan prvi Dalekovodov ugovor za radove u Norveškoj. Kao bivši menadžerski kadar HEP-a Rosandić je na čelu Dalekovodove Uprave od ožujka prošle godine karakteristične po visokim razinama ugovaranja novih poslova.

“Planiramo iskorake: uz tradicionalno primarna tržišta Skandinavije, regije, srednje i istočne Europe te domaćeg tržišta u planu je pozicioniranje Dalekovoda i na tržištu Njemačke gdje je uspješno izvršena pretkvalifikacija kod najvećeg njemačkog operatera prijenosnog sustava. U tijeku je i postupak pretkvalifikacije i za ostale operatere prijenosnog sustava u Njemačkoj“, navodi Rosandić.

Ukupna okvirna vrijednost radova u Sloveniji je 450 milijuna kuna, a odnosi se kumulativno na tri projekta. Naime, u sklopu nastavka prisutnosti Dalekovod grupe na slovenskom tržištu, već je započela pripremna faza radova prethodno ugovorenog manjeg projekta.

On uključuje rekonstrukciju dvostrukog 400 kV dalekovoda Beričevo – Okroglo ukupne duljine trase 32,5 kilometra, a tvrtka ga kako doznajemo planira završiti do kraja godine.

Preduvjeti za buduće projekte

Na to se nadovezuju nedavno potpisani ugovori u Ljubljani za još dva povezana projekta sa slovenskim nacionalnim operatorom sustava za prijenos električne energije kompanijom Eles.

Uključuju i gradnju ukupno 80 km dugog novog dvostrukog 400 kV dalekovoda, što se tiče trase Cirkovce – Pince. To je opsegom radova bitno veći projekt i bit će završen 2022. , dok su radovi na rekonstrukciji i gradnji 220 kV dalekovoda Cirkovce – Žerjavinec predviđeni za drugi dio 2020. Po završetku, dionice će povezati mađarsku i slovensku prijenosnu mrežu na naponskom nivou od 400 kV i tako, kako navodi Rosandić, povećati kapacitete oba prijenosna sustava te osigurati preduvjete za buduće energetske projekte.

Sudeći prema ovim informacijama Dalekovod je svoju je knjigu narudžbi s ukupno 1,6 milijardi kuna ugovorenih poslova u znatnoj mjeri ‘podebljao’. Sukladno potpisanim stavkama, kao i s obzirom na ukupne prihode matice u 2019. u iznosu blizu milijardu kuna (na razini grupacije prihodi su lani iznosili 1,3 mlrd kn), novi projekti samo u Sloveniji mogu značiti i dvadesetak posto godišnjeg prihoda matice i današnje zaposlenosti, iako zapravo u perspektivi Uprava Dalekovoda planira značajniji rast, kako prihoda, tako i profitabilnosti.

Garantni okvir koji imaju ugovoren s bankama zasad pokriva tek djelomično njihove potrebe. To se iznosi i u njihovom zadnjem GFI uz najavu povećanja. Industrija u kojoj se natječu, napominju, ima velika očekivanja u pogledu značajne konjunkture u budućem razdoblju.

U prilog tome iznose dva ključna razloga, odnosno relativno staru prijenosnu mrežu koja zahtjeva obnovu te jednako važni pomak prema obnovljivim izvorima energije i općeniti trend prijelaza s energije proizvedene iz tradicionalnih fosilnih izvora na električnu energiju proizvedenu iz OIE.

Kompanijski krizni stožer

Što se tiče ugroze koja prijeti gospodarstvu izazvane koronavirusom, Dalekovod je već na početku izbijanja krize osnovao stožer za upravljanje situacijom razvoja epidemije virusa COVID-19 i postupanjima u aktivnostima izazovnim za njegovo poslovanje.

Kompanija redovito prati upute Ministarstva zdravstva vezane uz mjere koje mogu utjecati na poslovanje, navode, no s obzirom na prirodu posla i izvođenja radova, ni na jednom tržištu na kojem su nazočni nije bilo značajnijih zastoja u aktivnostima.

Situacija na ključnim tržištima Dalekovoda, u Skandinaviji i na domaćem tržištu, je stabilna, poručuju, a radovi se izvode bez zastoja uz paralelno planiranje postupanja u slučaju eskalacije. U cijeloj grupi broj zaposlenih varira oko 1500, od kojih se dio rotira po tržištima, ovisno o tome gdje se izvode projekti.

Komentari (1)
Pogledajte sve
Objava čeka odobrenje

New Report

Close